Димитър Николов обеща достъп до плажа на протестиращите

 

Инициативата за масово ходене на плаж в летния сарай на Ахмед Доган в парк Росенец ескалира в сблъсъци между протестиращи и полицията в събота по обяд при опит да се пробие полицейския кордон . Един от организаторите на протеста Иво Мирчев беше задържан, закопчан с белезници и отведен от полицията.

По-рано рганнизаторите на масовото ходене на плаж до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка Росенец бяха спрени в събота сутринта от полицейски кордон, който пуска избирателно само хора, дошли в подкрепа на Доган.

Охраната пуска хора с шапки на ДПС и тениски на Делян Пеевски, но не и протестиращи. Това наложи промяна в плановете на организаторите и те обявиха, че планираният протест се мести пред община Бургас от 11 часа, за да потърсят сметка от кмета на Бургас Димитър Николов. Самият Николов по-късно окачестви недопускането на протестиращите като грешка и обеща да им съдейства. На място „да плажуват“ преди обяд останаха лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и млади, здрави активисти на партията от цялата страна, докарани с автобуси. Същевременно хора от първоначално планираното протестно ходене на плаж се опитват да се доберат до обходни пътища до сарая.

Полицаите първоначално не отговоряха на въпросите на организаторите на протеста по какъв признак разпознават кои протестиращи да пуснат и кои не. Служителите на реда твърдяха, че пазят обществения ред и чакат полицейско разпореждане. По-късно те обясниха, че не допускат протестиращите за да не се смесват с контрапротеста на симпатизантите на ДПС.

Протестът се мести пред общината в Бургас

„Отново виждаме как българската държава е поставена в услуга на Доган. Съгласувано от общината събите беше осуетено и бяха създадени условия за струпване на хора и напрежение. Отиваме пред община Бургас да поискаме сметка на кмета и заместник председател на ГЕРБ. Протестът се мести от бариерата пред общината“, написа по-късно във „Фейсбук“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който е сред организаторите на инициативата за масовото ходене на плаж край летния сарай на Доган.

Иванов съобщи, че още вчера са потърсили информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов какъв ще е режимът на достъп, за да осигурят ред. Отговор обаче не са получили.

По думите му полицията е създала предпоставки за напрежение, защото прави „тапа“, в която ще се съберат хората от протеста и контрапротеста, което е идеална среда да има провокация. „Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията. Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие“, коментира Иванов.

Инициативата за масово ходене на плаж тази събота дойде след като преди дни Иванов стигна с лодка до плажа в парк “Росенец“, но беше изгонен от охранители на НСО. Случката с охранявания от НСО сарай прерасна в межуинституционална война между президента, правителството, прокуратурата, обиски в президентската институция и последвали протести срещу олигархичнния модел. Скандалът взе главата и на началника на НСО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *