Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция

След решението на Турция да превърне църквата „Света София“ в джамия Атина трябва незабавно да наложи санкции на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици незаконни джамии като част от санкциите срещу Турция. Това съобщи пред РИА Новости евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета в Крит, където преподава институционалната структура на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

В петък турският Държавен съвет, който е висш административен съд на страната, отмени решението от 1934 г., с което църквата-джамия бе превърната в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на базиликата в джамия, както и че там започват мюсюлмански служби и ритуали.

„Дълги години Ердоган подготвя превръщането на „Света София“ в джамия. Поради тази причина като евродепутат многократно съм го осъждал в изказванията си пред Европейския парламент“, заяви Мариас. Той нарече решението на Ердоган за базиликата „провокативно и абсолютно незаконно“.

„Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви „Света София“ за световно културно наследство. „Света София“ не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е символ на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган провокира и обижда не само християните, но и цялото човечество“, каза политикът. И допълни, че решението на Ердоган изправя света пред дилемата „култура“ или „варварство“, а към такава дилема не трябва да има никаква търпимост, тъй като това е „ислямски фундаметализъм“.

Мариас подчерта, че „незаконното решение на Ердоган да превърне „Света София“ в джамия вече е осъдено от Гърция, Русия, ЕС и САЩ, както и от всички християнски религиозни водачи по света.

Франция заяви, че съжалява за решението на Турция. В изявление на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, оповестено тази сутрин, се казва: „Франция дълбоко съжалява за решението на Турския държавен съвет, с което се променя статутът на музея „Света София“, и за последващия указ на президента Реждеп Таийп Ердоган за прехвърлянето на базиликата под контрола на Департамента по религиозни въпроси“. Льо Дриан подчертава, че „подобни решения са заплаха за  светския и модерен характер на турската държава“. „Целостта на тази религиозна, архитектурна и историческа перла, символ на свободата на религията, толерантността и многообразието, трябва да се поддържа като обект на ЮНЕСКО, вписан в спикъка на световното наследство. „Света София“ трябва да продължава да бъде доказателство за многообразието на религиозното наследство, диалога и толерантността“, изтъква Льо Дриан.

Атина остава последната европейска столица, в която няма джамия. Очаква се до няколко месеца да бъде отворен мюсюлмански храм в района на Атинакос в Атина. След обявяването на независимост от Османската империя през 1832 г. нито едно гръцко правителство не разреши изграждането на джамия в Атина. Десетки хиляди мюсюлмани от Близкия изток, Африка и Индия, обаче, живеят в гръцката столица. Те се молят в незаконни параклиси.

БГНЕС припомня, че „Света София“ е основана от византийския император Юстиниан и е открита на 27 декември 537 г. Базиликата е най-големият храм в християнския свят за повече от хиляда години. След като османците превземат Константинопол през 1453 г., църквата е превърната в джамия, но от 1934 г. сградата с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк се превръща в музей и е включена в списъка за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *