Генералният секретар Йенс Столтенберг: „Русия вече няма как да е наш партньор. Не участваме пряко във войната в Украйна, но изпращаме оръжия“

 

На 29 и 30 юни Испания ще е домакин на среща на върха на НАТО, която ще е крайъгълен камък в историята на пакта, защото ще приеме нова стратегическа концепция.

В навечерието на мадридския форум генералният секретар Йенс Столтенберг заяви: „Руската агресия промени правилата на играта и НАТО трябва да запази своите способности за надеждно възпиране и отбрана. Ние обсъдихме мащаба и дизайна на бъдещата ни позиция. Това ще означава разполагане на повече жива сила, за да бъдат засилени бойните подразделения на Източния фланг, по-масирана военновъздушна и военноморска отбрана и защита в киберпространството. Русия вече няма как да е наш партньор, НАТО не участва пряко във войната в Украйна, но изпраща оръжия, всички страни членки търпят икономически загуби заради санкциите, а предупрежденията на тези от източния фланг по отношение на Русия се оказаха оправдани“.

Срещата в Мадрид ще обсъди новата вълна на разширяване на север – с Швеция и Финландия. Но тук решаваща дума ще е на Турция, която все още е против членството на Стокхолм и Хелзинки заради „кюрдския проблем“. По този повод министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин добави, че двете страни са „много способни“ и споделят същите основни ценности като останалите съюзници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *