Ченгета атакуват ромски босове, наркодилъри и заложни къщи, за да угодят на служебния министър Иван Демерджиев

 

Голяма част от масираните полицейски акции срещу купуването на гласове, които се провеждат в цялата страна по заповед на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев през последната седмица, не почиват на реални данни за извършени престъпления и получена оперативна информация, а са по-скоро с превантивна цел. Това признават пред „Уикенд“ източници от вътрешното министерство.

От 19 август насам МВР провежда десетки специализирани операции срещу купения вот в София, Бургас, Пловдив, Дупница, Варна, Ямбол, Русе и други градове, като според думите на заместник-главния секретар на полицията Станимир Станев са регистрирани почти 450 престъпления и са образувани 194 наказателни дела срещу брокери на гласове.
Според данни на „Уикенд“ обаче, на практика почти всички акции на полицията от последната седмица са насочени не конкретно срещу купения вот, както се представят официално, а срещу ромски босове, наркодилъри, лихвари и собственици на заложни къщи.
„Има спусната заповед от Иван Демерджиев да бъдат задържани лица, занимаващи се с лихварство, сутеньорство и търговия с дрога и у тях да се

търсят списъци с имена на хора,

за да бъде представено пред обществото, че МВР реално се бори с купения вот. Всъщност големите брокери, през които минава купения вот, остават недосегаеми“, признава полицай от Варна. Според думите му, в повечето случаи полицейските началници в градовете просто разпореждат на подчинените си да нахлуват в ромски махали и да атакуват представители на дребния криминален контингент, основно занимаващи се с незаконно лихварство.
„При лихварите и наркодилърите винаги се намират списъци на хора заради спецификата на дейността им – бандитите записват длъжниците си и кой колко им дължи. Когато бъде открит подобен списък в навечерието на изборите, от МВР го представят като търговия с купен вот. Впоследствие обаче обвиненията падат в съда, а срещу голяма част от задържаните „брокери“ на гласове даже не се повдигат обвинения за купен вот

поради липса на доказателства“, признава бургаски криминалист. Все пак източникът ни отчита, че акциите имат и положителен ефект и отчасти помагат за пресичането на търговията с гласове, тъй като ромите, готови да продадат гласа си рещу 50-100 лева, се стряскат от засиленото полицейско присъствие в махалите и дори не отиват да гласуват.

Смята се, че „баща“ на идеята за предизборно нахлуване на полицейски части в ромските махали в цяла България е президентът Румен Радев. За първи път стратегията беше приложена преди изборите миналата есен, когато вътрешен министър беше Бойко Рашков. Тогава МВР почти напълно блокира ромските махали цели 2 седмици преди изборите и закопча стотици представители на ромския ъндърграунд от цялата страна.
„Осъдените за изборна търговия от миналата есен се броят на пръстите на едната ръка и то не защото прокуратурата и съда са корумпирани, а тъй като от МВР арестуваха бандити без липса на каквито и да е било доказателства.

В много случаи имаше реализирани задържания по стари производства, които бяха представяни като борба с купения вот. Сегашният служебен вътрешен министър Иван Демерджиев действа по същия начин както Бойко Рашков, макар двамата да не могат да се понасят“, обобщава полицейски източник на „Уикенд“.

В много случаи Иван Демерджиев е и подвеждан от полицейските началници на областните градове, които избирателно разпореждат акции срещу купения вот срещу криминално проявени. „На практика чрез МВР се контролира най-успешно купения вот, особено в провинцията. Публична тайна е, че много провинциални партийни лидери и селски феодали използват полицията за саморазправа със свои конкуренти – пращат полицията срещу даден лихвар или търговец на дрога и го елиминират от играта, а впоследствие неговите клиенти продават гласовете си на „правилната“ партия. Слуховете гласят, че точно така е процедирал Бойко Рашков миналата есен. Проверете изборните резултати на „Продължаваме промяната“ от миналата есен в ромските махали в София, Бургас и Варна и с изненада ще установите, че те са първа политическа сила и сред ромите в големите махали“, разкрива източникът ни. Все пак най-много гласове от ромите в цяла България традиционно събира ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *