Двата лагера нямат мнозинство, „балансьор“ са прокремълските радикали от „Възраждане“, но с тях коалиция е почти невъзможна

Очертава се изключително сложен парламент, в който правителство ще може да се излъчи само при тежки компромиси. Това показват данните от екзитполовете към края на изборния ден. „Флагман“ осредни числата от пет агенции, публикувани в различни медии.

ГЕРБ отново се завръща като първа сила с около 25.5%, сочат данните. Втори са „Продължаваме промяната“ (ПП) с около 19%, а трети – ДПС с 14%.

Следват „БСП за България“ с 11% и „Възраждане“ с около 10%.

Последната сигурна формация в 48-ото Народно събрание е „Демократична България“ (ДБ) със 7.8%.

Под бариерата за влизане в парламента може би остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с около 3.8% и „Български възход“ на Стефан Янев – 3.6%.

Трябва да се каже, че тези числа все пак са доста условни и могат да претърпят сериозни корекции, както сочи практиката.

С това уточнение изчисляването на мандатите показва, че ГЕРБ ще имат около 70 народни представители, а ПП – 52. ДПС ще разполага с около 39 места в парламента, БСП – 30, „Възраждане“ – 28, а ДБ – 21.

Допускаме, че ИТН и БВ не прескачат бариерата. Това означава, че лагерите са разпределени по такъв начин, че правителство няма как да бъде излъчено.

От едната страна се предполага, че са ГЕРБ и ДПС, които обаче заедно имат 109 депутата. За мнозинство са нужни поне 121.

От другата страна са ПП, БСП и ДБ, които заедно имат 103 депутатски мандата.

„Възраждане“ се очертава като възможният балансьор, който може да наклони везните в едната или другата посока. От прокремълската радикална партия на Костадин Костадинов обаче в предизборната кампания бяха категорични, че не биха управлявали с никой и че ще са опозиция на всички. От там имат условия да не се приема еврото, както и да се преразгледа членството на България в НАТО и Европейския съюз – абсурдно искане за останалите партии.

Така, ако не се стигне до тежки компромиси, правителство не се очертава да бъде излъчено и ще се ходи на нови избори в началото на 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *