Преминал е от страната ни директно към Грузия, това значи, че е пътувал по море с кораб до другия край на Черно море

Камионът, взривил моста над Керченския проход, е тръгнал от България, преминал е през Грузия, Северна Осетия и така е достигнал до Кримския полуостров. Това отчете преди малко лично пред президента Владимир Путин председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация (ССРФ) Александър Бастрикин. Новината идва като шок за мнозина, а последиците за страната ни остават неясни, въпреки че Бастрикин не съобщи къде точно по описания маршрут камионът е бил натоварен с експлозиви.

Председателят на ССРФ даде бегла информация за разследването, като отчете, че са открити извършителите, собственикът на тежкотоварната машина; направени са ДНК експертизи и анализи.

Обявяването на маршрута на камиона, взривил доскоро най-дългия мост в Европа – ключова цивилна инфраструкура, изградена непосредствено след анексирането на Крим през 2014 г., която има огромно значение за логистиката на войната в Украйна – представлява интересен ход от страна на Москва. Това се случва ден преди Владимир Путин да говори пред Съвета за сигурност в Русия, а изброените страни не са случайни, въпреки че от географска гледна точка пътят на камиона е логичен. Остава загадка все пак как терористите – както вече ги определи руският президент – са стигнали директно от България до Грузия, намираща се от другата страна на Черно море. Вероятно камионът е бил натоварен на кораб, а това води до две възможни хипотези откъде точно е преминал – Варна и Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *