От „Футбол срещу расизма в Европа“ предават събраните доказателства в УЕФА, БФС чака да научи наказанието си

Какво всъщност провокира расисткия скандал на мача България – Англия? Този въпрос така и не получи ясен отговор нито по време на двубоя на ст. „Васил Левски“ в понеделник вечер, нито в безкрайните дискусии в часовете след края му.

Със сигурност футболистът, който пръв подаде сигнал на хърватския съдия Иван Бебек, беше дебютантът в британския тим Тайрън Мингс. Според непотвърдени данни тъмнокожият защитник е чул маймунски възгласи от трибуните в сектор А на националния стадион.

На почивката капитанът на българския тим Ивелин Попов отиде именно при зрителите в централната трибуна под козирката и проведе с тях продължителна и разпалена дискусия, преди да се прибере в съблекалнята. След края на двубоя обаче халфът направи друго разкритие: „Няколко пъти ходих, говорих със стюардите от В сектор да предупредят феновете да не се стига до такива ексцесии накрая, защото всички страдаме.“

А реално раздвижване по трибуните имаше само в сектор Б, където група от трийсетина мъже с черни якета и качулки тихомълком напусна стадиона веднага след второто прекъсване на играта в 40-ата мин. Според БНТ причина за това било желанието на въпросните фенове „да не бъдат заподозрени за прояви на расизъм“. В което няма никаква логика, тъй като при липса на подобни действия не би следвало да има нужда от притеснение.

Английската телевизия ITV 1, която излъчваше двубоя, пък разпространи кадри, на които ясно се вижда, че зрителите, отправящи хитлеристки поздрави и демонстративно показващи артикули, осмиващи антирасистката кампания на УЕФА с контрапосланието No Respect, са настанени в сектор Б. Така че е много по-вероятно да става въпрос за умишлена провокация, планирана и изпълнена до средата на първото полувреме. Което, разбира се, засега са само обосновани предположения.

От европейската антидискриминационна организация „Футбол срещу расизма в Европа“ (FARE) обаче вече обявиха, че са събрали достатъчно доказателства за прояви на расизъм от страна на българските привърженици, които ще бъдат предоставени на УЕФА.

„Имахме наши наблюдатели на мача и тяхната роля в случая е главна, защото те са отбелязали проблемите и са събрали доказателства за това, което всички видяхме по телевизията – коментира изп. директор на FARE Пиара Поуър, цитиран от в. „Дейли Мейл“. – Не поставяме под въпрос факта, че имаше мащабна проява на расизъм, и сега това ще бъде доказателството, от което УЕФА се нуждае, за да започне законово оправдано разследване срещу българите.“

„Част от доказателствата ще бъдат предоставени от нас, а други ще са от телевизията, която излъчи двубоя – продължи Поуър. – Ето защо не може да се говори за липса на доказателства. Беше доста шокиращо да видим това, имайки предвид какво се обсъждаше преди срещата, какво внимание беше обърнато на българските фенове и предупрежденията, които бяха отправени към тях от страна на футболисти и официални лица. Изглеждаше, че българските запалянковци бяха решени да се покажат във възможно най-лоша светлина.“

По време на двубоя влезе в действие протоколът на УЕФА при такива казуси. Първата точка от него предполага обръщение на диктора на стадиона към феновете с призив да преустановят расистките скандирания, което се случи в 29-ата мин. Втората точка от протокола предвижда временно спиране на мача и прибиране на футболистите в съблекалните, а третата стъпка е прекратяване на двубоя, но до тях за радост не се стигна.

„Много се обсъждаше какво трябва да се случи, когато имаме такива събития по време на мач – заяви шефът на FARE. – Трябваше ли английските футболисти и тяхната федерация да бяха отказали да играят в тази среща, имайки предвид какво се очакваше и че в крайна сметка сметка притесненията им се оправдаха? Трябва ли сега отборът на България да бъде изхвърлен от всички турнири, без значение каква ще е следващата стъпка в процеса на налагането на наказания? Това са много трудни въпроси, на които сега УЕФА ще трябва да отговори. Това не са лесни за взимане решения.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *