„Сашо, Рени, Валери, Камене, вие сте емоционални насилници“, избухна техен колега

В най-горещите дни на юли разделението и конфликтът в Народния театър, занимаващи театралната общност от миналия ноември, набраха нова сила, но този път в социалната мрежа Фейсбук. След като през последните месеци подкрепящите Александър Морфов организираха няколко протеста в защита на именития творец, учредиха „Сдружение за култура“, настояващо за оставка на директора Васил Василев, и създаване на Закон за сценичните изкуства, и дадоха доста тв интервюта, сега от другия лагер са се активизирали. До момента поддръжниците на директора, макар и преобладаваща част от актьорския състав на Народния (близо 50 души), сякаш нямаха видимо присъствие в общественото пространство, въпреки подписката си, поисканата от тях среща с президента Радев на 30 декември и появата им на няколко журналистически пресконференции.

„Сашо, Рени, Валери, Камене, вие сте емоционални насилници. Вашите зависимости към пари, алкохол, тщеславие погазиха и унищожиха всичко, правено с толкова любов и отдаденост. Изморих се от лъжите ви. Срам ме е, че ви познавам“, избухна днес актьорът Деян Ангелов-Додо в официалната си страница във Фейсбук.

Тон за актуалната серия откровения за обстановката в Народния даде преди три дни дълъг пост на актрисата Ана Пападопулу, който повдига много въпроси за отношенията сред топ артистите ни, изострени от над половин година насам. „За 25 години в трупата на Народния театър НИКОГА, НИКОГА колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената “ТЪПАААЦИИИ”. Никога, но ето, че един от тримата „активисти“, решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра, го правят. За 25 години НИКОГА, НИКОГА не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки й зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена… Но ето, че един от тримата „борци за народна справедливост“ е способен да го стори. За 25 години НИКОГА, НИКОГА не видях колега да злослови, заплашва и злепоставя АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО колегите си. Но ето, че въпросните „трима мускетари“ са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка“, емоционално разказва Пападопулу.

Актрисата не споменава имена, но дава да се разбере, че не визира Камен Донев. Постът й бе споделен от доста нейни колеги, повечето от които впоследствие излязоха и със собствени послания – Бойка Велкова, Владо Карамазов, Дарин Ангелов, Жорета Николова, Биляна Петринска, Стефания Колева и др.

„…Когато близо 4 години не се играеха постановките на Александър Морфов, защото бяха свалени от предишния директор (Мариус Донкин – б.р.), къде бяха подписките, интервютата, протестите. Защо тогава вие, които пишете толкова агресивно в социалните мрежи, не писахте нищо?“, пита Карамазов. И между другото припомня: „Актьорската гилдия е затворено, малко общество. Случват се много неща вътре. Има групи, има вражди… Доста често вътре от нещо малко може да пламне истински пожар. Това е и причината все повече да се отдалечавам от тази професия и да отивам към самотната работа на фотографа. Но досега това си беше вътре в гилдията и не стигаше до зрителите. И изведнъж талантливи хора започнаха да занимават публиката с техните щения за реванш и вендета.“

Дарин Ангелов отбелязва, че въпреки успехите и забележителните творчески срещи – с Галин Стоев, Йерней Лоренци, Тимофей Кулябин, Джон Малкович, Ингеборга Дапкунайте, Деклан Донелан, изпраща труден сезон, пълен с разочарование, тъга, обида, огорчение. „Никога не съм си помислял, че ще се наложи да браня театъра си от колеги, които мислих, че живеят заради театъра като мен. Е, през последния сезон се случи и това. Колеги, от които съм се учил, към които изпитвам уважение, които безкрайно ценях и обичах, сякаш забравиха, че са артисти и поставиха огромното си его над театъра. Обругаваха го, плюха по него, петниха го, обиждаха го. Не стига това, ами и публиката въведоха в изкуствено създадени скандали и разчистване на лични конфликти чрез манипулации и изопачаване на истината. Надпреварваха се…да развяват байряка за някакъв псевдо-морал и да крещят с пълно гърло „незабавно уволнение“, с болка нарежда артистът.

„Две трети, а може би и повече, от трупата на Народния театър НЕ иска оставката на директора Васил Василев. И не защото той е съвършен, а защото върши работата, която изисква позицията му, без пристрастия и съобразено със закона. Въпреки че НТ е творческа институция, закони и правила в нея трябва да има. Използването на т.нар. „занимаване с изкуство“ като оправдание за всичко, е недопустимо“, изтъква в профила си Жорета Николова. „Не разбирам защо мотивациите да се одобрява и подкрепя директорът на НТ се четат единствено като низки, жалки, мерзки, като страхливост, защо се използват определения като: хранилки, подлоги и тем подобни? Нима други основания не са възможни? Защо всяка позиция трябва да е непременно плод на зло, на меркантилен интерес, заплати и политика? Това допускане е тоталитарно в същината си. А и длъжни ли са всички да са герои, вие такива ли сте?“, пита тя опонентите си и критикуващите анонимно в Интернет.

Биляна Петринска също излезе с коментар по темата. „Никой не е против Таланта. Но Талантът не извинява гнусното поведение. Театърът е Трупата!!!! Трупата са артистите, които създават Светове на сцената. Трупата седи зад директора си и това е. ТОЧКА. На когото не му харесва – не работи с този директор в този театър! Отива там, където му харесва!!!“, категорична е Петринска. Според нея противопоставянето талант – администратор е ниска топка, но тук винаги ще си останем на ниво „Левски“-ЦСКА…

„Единственото, което искаме, е да работим. И НЕ, няма разделение в Народния театър. Има едни 50 човека от едната страна и 4 от другата. Лека лудост е 4 да се налагат на 50, защото били талантливи… А да говорят и „вдигат лозунги“ от името на всички в театъра е невъобразима наглост и погрешно самочувствие“, заключава актрисата.

Споделеното от актьорите буди разнородни реакции – едни ги хвалят за смеостта им, други ги обвиняват в страхливост и раболепие.

Васил Василев, освен че съди Камен Донев за обида, задето го нарече „мижитурка“ в тв ефир, засега запазва почти пълно мълчание след напускането на пиарката на Доган Велислава Кръстева и уволнението на Морфов. Но пък директорът наистина методично изпълнява програмата си, като вече „отметна“ гостувания на големи имена като Иван Вирипаев, Деклан Донелан и пр. и анонсира, че още световни авторитети като Оскарас Коршуновас, Тимофей Кулябин и вездесъщият Джон Малкович ще поставят свои проекти в Народния театър. Резултатите от усилията му трябва да бъдат още по-видни в следващите сезон или два.

Другият лагер – този на Морфов, Рени Врангова, Валери Йорданов, Албена Колева, Валентин Танев и др., обаче също още не е казал последната си дума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *