Кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ би имал предимство на балотажа, но победата му не била гарантирана

Балотаж между Васил Терзиев и евентуалния кандидат на ГЕРБ за кандидат-кмет на София – това би се случило, ако сега има избори за градоначалник на столицата според проучване на Центъра за анализи маркетинг (ЦАМ).

То е проведено в периода 21-25 юли сред 1212 пълнолетни граждани на София, обяви директорът на ЦАМ Юлий Павлов. Финансирането на изследването било от самата социологическа агенция.

Васил Терзиев взима 33,4%, а Георги Георгиев от ГЕРБ – 22,7%. Георгиев в момента е председател на Столичния общински съвет (СОС) и е спряган за кандидат за кмет от партията на Бойко Борисов.

Вили Лилков получава вота на само 4,8%. Той получава доверие от избиратели и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ. Т.е. не снема гласове само от „Продължаваме промяната-Демократична България“, обясни Юлий Павлов.

На трето място се нарежда кандидатът на „Възраждане“ Деян Николов – 12,0%. Следваща е очакваната номинация на Ваня Григорова. Тя се очаква да бъде издигната от БСП и други леви формации. Григорова взима 10,6% – повече отколкото би получила листата на соцпартията, подчерта Юлий Павлов.

Никола Вапцаров, който е кандидат-кметът на партията на Мая Манолова „Изправи се, България“, взима само 0,8%.

Според Юлий Павлов, кандидатът за кмет на ПП, ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев ще има предимство на евентуалния балотаж, но това не му гарантира победа. 

Изследването показва, че коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ продължава да е първа сила в столицата. Тя има преднина с около 6-7% пред ГЕРБ. Все пак разликата е намаляла след парламентарните избори и съставянето на правителството на Николай Денков, което бе договорено след разбирателство между двете иначе антагонистични сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *