Държавната фирма „Напоителни системи“, която е под шапката на Министерството на земеделието и храните, е с изцяло обновен борд на директорите. От 12 юли начело на компанията се завръща Снежина Динева, която бе дадена на прокуратурата по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев. В новия борд на „Напоителни системи“ влиза и бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство от кабинета „Борисов 1“.

В първия си мандат като служебен министър на земеделието в кабинета „‘Герджиков“ Христо Бозуков назначи Динева за шеф на „Напоителни системи“. Впоследствие стана известно, че тя е имала кариера на поп-фолк певица , а творческият ѝ псевдоним е бил Нена.

След като Бозуков отново стана министър на земеделието, но вече в първия служебен кабинет на Стефан Янев, той определи назначението ѝ като грешка и обяви, че тя блокира работата на целия земеделски сектор.

През лятото на 2021 г. Бозуков оповести данни и сигнализира прокуратурата, че тя е взела за дейността на дружеството заем от 3 млн. лв., който е върнала с прехвърлянето на имоти на компанията към Централното държавно горско предприятие. Прехвърлени били 3 язовира, 1 ВЕЦ и 2 почивни станции. Тогава Снежина Динева заяви, че заемът е за 7 млн. лв. и е отпуснат е през 2013 г. и добави, че е взет съгласно законовите процедури.

Динева казва, че проверките по сигналите срещу нея до прокуратурата са приключили и не са установени нарушения и съдебното ѝ минало е чисто. Тя пък вече водела дело за клевета срещу бившия служебен агроминистър Христо Бозуков.

Едно от най-любопитните твърдения на бившия агроминистър, бе, че Динева е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв. Тогава Динева потвърди за ремонта на колата с държавни пари, но оправда това с факта, че от 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки.

Не по-малко интересно е и около новоназначения председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ Драгомир Господинов. Той беше зам.-изпълнителен директор на фонд „Земеделие“, а след това и шеф на Изпълнителната агенция по рибарство по време на първото правителство на Бойко Борисов.

На 3 май 2013 година на извънредна пресконференция БСП излезе с настояване тогавашният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков да отстрани Господинов. Мотивът им бе, че той, в качеството си на висш държавен служител оказва натиск върху рибарите и техните местни инициативни рибарски групи по морето да подкрепят кандидата на партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

В борда влизат още Венцислав Ненков, Мариана Кръстева и Севинч Караоглан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *