Когато пред вас има потресаваща картина на насилие над дете, за какво да чакате експертизи, попита той

Съдийката, която пусна на свобода обвиняемия (б.а. за побоят и рязането на Добора Михайлова с макетно ножче), уронва престижа на българския съд и трябва да бъде освободена. Това каза в интервю за предаването „Твоят ден“ по NovaNews конституционалистът проф. Пламен Киров.

„Учудва ме как може един магистрат да си затвори очите пред очевидни неща. Потресаващо е да се спори в дебрите на юридическите норми и тълкования кое е средна и кое е лека телесна повреда“, подчерта той.

„Не видях реакция на Българския хелзински комитет, а когато се отнасяше за Джок Полфрийман те бяха много настоятелни и активни. Нека да живее БХХ, Полфрийман, Върховният касационен съд и Окръжния съд в Стара Загора!“, възкликна професорът.

Оказва се, че наистина има гнили ябълки и те не са в прокуратурата, а в съда, добави той.

„Както и да изменяте НК, няма ли кой да го прилага, резултатът ще е все един и същ и хората ще са по улиците с чувство за незащитеност на техните права и с накърнено чувство за справедливост. За да бъде отстранен главният прокурор беше нужно един месец. Колко време ще е нужно на Висшият съдебен съвет да отстрани един магистрат, който със своите действия е уронил престижа на българския съд“, попита той.

„Говоря за съдийката (б.а. Татяна Гьонева), която пусна на свобода един изверг, един рецидивист. Тя е могла да бъде запозната с неговата съдимост. Очевидно не може да загърбите очевидните факти и да се позовавате на някакви юридически тънкости“, сподели проф. Киров.

„Не може да загърбите очевидните факти и да се позовавате на тънкости. Когато пред вас има потресаваща картина на насилие над дете, за какво да чакате експертизи? Как може да се твърди, че е лека телесна повреда? Имаме закони, но няма кой да ги прилага. Наказателният кодекс е написан през 1968 г. и е кръпка върху кръпка. Българските парламентаристи не намериха сили и време да приемат един нов и съвременен кодекс“, коментира Киров.

„Да не говорим как може да допусне МВР такива хора (като Георги Николаев) да бъдат охранители в дискотеките, където отиват нашите деца!“, добави той.

„Аз бях учуден как може да бъде отстранен главен прокурор, заради това, че казал, че в парламента има политически боклуци. Ами това е масовото съзнание на народа. Ако срещнете по „Витошка“ 100 човека и ги питате какви хора работят в Народното събрание, сигурно 80% ще ви кажат същото. В същото време имаме една съдийка, която си е затворила очите пред очевидното. Тя уронва ли престижа на съдебната власт с действията си?“, попита професорът.

„А погледнахте ли в какъв вид се появи пред камерите председателят на Окръжния съд в Стара Загора? Ако това не е уронване престижа на съдебната власт, не знам кое е или този текст е вкаран в Конституцията само, за да се справяме с неудобните магистрати и други да ги толерираме“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *