Ново определение за интимна връзка предложиха от ПП-ДБ, след като предишното предизвика много възражения и подигравки. Десните направиха предложението при обсъждането на промените в Закона за защита от домашното насилие, което провежда днес на първо четене парламентът на извънредно заседание.

Депутатите прекъснаха ваканцията си заради случая с обезобразеното момиче в Стара Загора, като миналата седмица правната комисия реши на първо четене да се въведат по-строги наказания за проявите на агресия и насилие в Наказателния кодекс. Тогава народните представители признаха, че постъпват популистки, тъй като грешката не е в самия закон, а в прилагането му. И въпреки това те се съгласиха да въведат промени, въпреки че осъзнават, че не това е проблемът.

Според първото определение, което управляващите включиха в законопроекта си, интимната връзка се дефинираше като „доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“. Редица експерти обявиха определението, наред с останалите предложени промени, за недомислено и прибързано.

Новата дефиниция, която беше прочете от парламентарната трибуна десният депутат и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, гласи: „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не е обект на правно регулиране от друг закон. Трайни са отношения с продължителност от поне 60 дни.“

Именно заложеният срок удиви депутатите от опозицията. Иван Ченчев от БСП се зачуди кой ще брои дните и какви последствия ще има, ако физическото насилие се случи като са минали 30 дни от връзката, например. „Ако се насилват физически, ще има ли последствия за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите върху безумието, което сте внесли преди това“, обърна се соцдепутатът към управляващите. Йорданова контрира, че това ще се преценява от съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *