Кой е Николай Патрушев и защо най-вероятно точно той ще е следващият президент на Русия, вероятно след края на войната

Владимир Путин умира и е в толкова влошено здравословно състояние, че редовно се налага да бъде използван негов обучен двойник, а елиминацията на Евгений Пригожин цели чистка в армията, за да се проправи път за мирното „наследяване” на президента след смъртта му от неговия настоящ приближен Николай Патрушев. Тази версия изплува в мрежата, лансирана първо от телеграм канала „Генерал СВР” още няколко часа след като самолетът на ЧВК „Вагнер” бе свален, както по всичко на този етап личи, от руското ПВО край Москва.

Според анализатора, който е следван от над 360 хиляди човека в Telegram, планът за елиминирането на Пригожин е бил разработен именно от Николай Патрушев, който сега е на длъжност секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. На практика той и клика от хора около него, сега управляват Русия и е много вероятно самият президент да не е бил уведомен за готвеното покушение срещу Пригожин. В самолета са пътували общо 7 човека от частната военно компания, сред които и зам.председателя на „Вагнер” Валери Чекалов. С това една от най-големите групи, съставена от над 25 000 лоялни войници, които при евентуалната смърт на Путин биха представлявали заплаха за Патрушев, е обезглавена. Това обаче не е последният етап от операцията, която в момента е в ход.

Ето какво пише „Генерал СВР”:

„Напоследък Путин практически не участва в живота на страната. Президентът умира, а ръководството на блока от силовики, начело с Николай Патрушев, се готви да завземе властта, или по-скоро да я приеме транзитно. Всички етапи на подготовка трябва да бъдат завършени преди смъртта на Путин, а до нея явно остава малко време. Смъртта на Пригожин решава два проблема наведнъж.

Първо, премахва от политическото поле фигура, която може да мобилизира и въоръжи двадесет и пет хиляди „главорези“ с боен опит и в период на политическа несигурност може да започне своя собствена игра, обърквайки плановете на силите за сигурност покрай Патрушев.

Второ, унищожаването на Пригожин отваря пътя към следващия етап от подготовката за транзит – прочистването на „армията“. Тук се планира да се блокират всякакви възможности за Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) да се намесят в борбата за власт на нечия страна или да играят собствена игра.”

Кой е Николай Патрушев?

На кратко той е на 72 години, понастоящем е политик от най-тесния кръг на хора около Путин и главен секретар на Съвета за сигурност на РФ. Големият му син Дмитрий е министър на агрикултурата на Русия от 2018 г. насам. По-малкия – Андрей, е от водещите фигури в управлението на „Газпром”.  Патрушев е бивш служител в Службите за сигурност и директор на ФСБ. Счита се, че е имал ключова роля при взимането на решенията както за анексацията на Крим, за интервенцията в Сирия, така и за настоящата война в Украйна.

В съобщението се допълва, че Путин отслабва с всеки изминал ден, а двойникът му е под пълния контрол на силовиките, които вероятно ще наследят президента след смъртта му. Хипотезата за това, че Владимир Путин има двойник, който от доста време се появява на публични събития вместо него заради влошеното му здравословно състояние, не е нова. Тя се лансира от месеци и дори години – още след инцидента при езда, който президентът претърпя през 2012 г. И докато досега нямаше много причини да се приема за реалистична, сега ситуацията е по-различна.

По наблюдателните знаят, че Путин носи скъпия си часовник винаги на дясната ръка. Само че в изявление от вчера той, или двойникът му, погледна по навик към лявата си ръка, за да види колко е часът, а там устройство нямаше. В края на срещата пък въпросният буквално свали часовника от дясната си ръка и опита да го прехвърли на лявата – нещо, което истинският Путин никога не би направил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *