Нов скандал е на път да разтърси държавата, чиито сетива са притъпени, а реакциите срещу всекидневните пладнешки грабежи – отслабени. Над 34 млн. лв. ще получат 12 привилегировани български компании за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти.

Министерството на иновациите и министър Милена Стойчева определят фирмите, които да получат парите, а има списък с фирми, които са кандидатствали, но не са одобрени. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от ЕК. Основна част от богоизбраните компании са свързани с политици и лица, които гравитират около „Продължаваме промяната“ и сектата на разградския олигарх Иво Прокопиев.

Най-много пари получава компанията „Насекомо“ АД, която се занимава с данни, роботи и насекоми за кръгова биоикономика, която прибира 4 884 611,10 лв. дар от българските граждани. Тя е на близки до Даниел Лорер хора. През последните дни гръмна скандал около въпросната фирма. Гражданите на Лозен протестираха срещу завода на тази компания в селото. „Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод „Насекомо”, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат. Има много сигнали, както писмени, така и устни, и по телефона”, съобщи за БГНЕС кметът на село Лозен Георги Младенов. Няа практика се получава, че „Насекомо“ първо усмърдява покрайнините на София и после за награда получава близо 5 милиона от министъра на иновациите Милена Стойчева.

Общо 4 638 299,26 лв. са за „Лийн Диджитал Солюшънс“. Компанията „Имагга Технолъджис“ ООД, занимаваща се с изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби ще получи 4 209 924,07 лв. В „Имага Технолоджис“ съдружник е кандидатът за кмет на София Васил Терзиев с фирмата му „ВТ Инвестмънтс“ ЕООД. Независими наблюдатели коментират иронично, че Терзиев е призовал за дарения за кампанията и не е давал указания кой да не му дава.

Фирмата „Къпфи“ ООД, с предмет на дейност „ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“, в чието ръководство е Саша Безуханова ще получи 2 541 903,01 лв. Предстои сключването на договорите с предприятията за отпускане на безвъзмездно финансиране, след което ще започне изпълнението на всички заложени дейности. Още: Над 420 млн. лв. за иновации тръгват към българските фирми Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., като документи по нея се приемат на два приема. Одобрените 12 предприятия са класирани след първия прием, който приключи през месец май тази година. Мярката е предназначена за новаторски фирми, получили „Печат за високи постижения“ от Европейския иновационен съвет, за които финансирането по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“ не е достигнало, въпреки високото качество на проектите им. Тъй като идеите и разработките на тези фирми са оценени като високо качествени и развиват нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката, чрез ПВУ се осигури ресурс за подкрепа на тези проекти. Със средствата одобрените компании ще могат да реализират иновативни приложения в областта на информационните технологии, изкуствения интелект и работата с големи данни. Ще се подкрепят и социално ориентирани иновации за създаване на роботизирани системи в помощ на хора с увреждания, както и на алтернативи на неразградими продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *