Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота.

Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, предаде Нова тв.

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Заседанието приключи за около 30-тина минути – на него аргументи по темата сблъскаха представители на ЦИК и на недоволните от решението.

Жалбоподателите, сред които и ПП-ДБ смятат, че решението е незаконосъобразно и страда от съществени процесуални пороци.

Машинното гласуване може да бъде забранено, само ако Министерството на електронното управление откаже да издаде удостоверение за съответствие.

Това не само не се е случило, а напротив, такова удостоверение е било издадено, каза пред съда депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова. И тя, и останалите жалбоподатели остро реагираха срещу постановяването на решението само въз основа на една справка на ДАНС, която тя нарече:

„Литературен разказ с предположение в рамките на три страници, без да удостоверява по надлежен ред каквито и да е било факти и обстоятелства, които попадат в хипотезите на изборния кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване. Правовата държава трябва да се отстоява със съответните процедури, а не с политически скандали или други активни мероприятия“.

Колегата ѝ Васил Пандов се възмути от признанието на представителите на ЦИК, че са взели решението по целесъобразност:

„Централната избирателна комисия по целесъобразност да ограничи правата на българските граждани за гласуване. Ами по целесъобразност има Конституция, има разделение на властите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *