Злото в България е моделът ГЕРБ, обяви лидерката на БСП и призова за обединение срещу него на втория тур

 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подкрепил „червената“ кандидатка за кмет на София Ваня Григорова. Той е направил изявление пред сайта pik.bg.

Припомняме, че Григорова е втора след първия тур на изборите в столицата с 21.5%. Противникът й – Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ и „Спаси София“ е с 31.8%. Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана трети със 17.8%.

Бойко Борисов днес е заявил: “Подкрепата за балотажа трябваше да бъде реципрочна – ние да призовем нашите симпатизанти да гласуват за кандидат-кметовете на ПП-ДБ, те да призоват да се подкрепят нашите. Виждате ли нещо подобно да се случва? Не.“

„В София – да, Ваня Григорова е по-добрият избор според мен. Но аз не мога да се разпореждам на нашите хора как да гласуват; познавам ги – не се поддават на команди. Те сами ще си решат. Това е истината“, е заявил още Борисов.

Това предизвика остра реакция от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. След журналистически въпрос на пресконференция днес тя призова Ваня Григорова да се разграничи от Борисов.

„Да, чухме го това току-що„, заяви Нинова. „Първо, да кажа нещо принципно: за балотажите призоваваме всички да се обединим срещу ГЕРБ. И предполагам, че не ви изненадвам с това изказване. Тази битка я водим години наред. Злото в България е моделът ГЕРБ, който освен на национално равнище се окопава в местната власт. Окопа се в общините, превърна ги във феодални владения, мачка хората, държи ги в страх и зависимости. Това е голям политически въпрос. Последователно я водим тази битка и на балотажите ще разговаряме, ще агитираме, ще призоваваме – всички срещу модела ГЕРБ в местната власт. Промяната не стана на върха след парламентарните избори, промяната може и трябва да стане на изборите в местната власт. И нашите резултати показват, че тази последователност се оценява и че хората ни подкрепят в по-голяма степен, отколкото на предишните избори и за кметове, и като партия, и партийна листа.“

След това Корнелия Нинова добави конкретно: „Това, което е казал Борисов – естествено, че е абсолютно неприемливо. Очаквам нашият кандидат да се разграничи от тази позиция на Борисов. Смисълът на битката в София след 18 години управление на ГЕРБ е това управление да бъде сменено. И не мога да си представя, че кандидатът ни ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, срещу чийто модел се борим всички – и партията, и издигнатите кандидати. Това е.“

Междувременно стана ясно, че лидерът на Борисов се е срещнал и с евродепутата от БСП и бивш лидер на соцпартията Сергей Станишев. Това съобщиха изненадващо от ГЕРБ. От прессъобщението става ясно, че темата на разговорите е била демографската криза.

На срещата са присъствали и председателят на парламента Росен Желязков, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, председателят на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *