Тактиката е: Бонев посочва, Терзиев уволнява, а Татко Петко назначава

 

Чистка в Столичната община са договорили ПП, ДБ и „Спаси София“ още преди първия тур на изборите. Убедени, че печелят вота, от местната коалиция вече имат списък за уволнения – от директори, през началници на отдели до изпълнителски длъжности.

Кметството се управлява 18 години от екипа на Йорданка Фандъкова и много от ръководните кадри са там на 10 години. Под нея има 8 заместник-кметове, шеф на администрацията и главен архитект. Всички до един си тръгват с Фандъкова доброволно, защото са политически назначения. За техните постове вече има нови фаворити, за които още текат преговори между трите формации.

Директорите обаче са около 30 души. Всички ще бъдат сменени заедно с повечето началници на отдели на тяхно подчинение. Някои от тях са започнали да разчистват бюрата си още преди изборите, а други в понеделник след първия тур, когато са отишли на работа, писа „Филтър“, позовавайки се на свои източници сред служители на общината.

Осемте заместник-кметове ще бъдат разпределени между ПП, ДБ и „Спаси София“ в отношение 4:2:2, но се очаква общината да има нова структура и те да бъдат намалени. Преговорите за разпределение на заместник-кметските постове не минали без напрежение между партньорите, но в крайна сметка са постигнати някакви договорки.

Засега имената на новите заместник-кметове са известни на тесен кръг от върхушките на ПП, ДБ и „Спаси София“, но за никого не е тайна кой ще стане главен архитект – ключов пост за пренаселен град като София. Фаворитът на трите партии е арх. Любомир Георгиев от организацията „Екипът на София“, който ще заеме поста на досегашния главен архитект Здравко Здравков. „Екипът на София“ е присъдружна организация на ПП и участва в кампанията им за парламентарните избори. Името на Любомир Георгиев дори беше спрягано като кандидат за кмет на местната коалиция, но надделя Васил Терзиев.

За Борис Бонев пък е разпределен поста на председател на Общинския съвет, който е най-ключовият орган в управлението на общината. На Бонев е предлаган пост на зам.-кмет, но той е отказал.

Бонев е общински съветник през последните 4 години и най-добре познава структурата и хората в кметството. Според източниците на изданието той е човекът, който ще посочва хората в списъка за уволненията. Човекът, който отново ще има решаваща дума при назначенията, е Кирил Петков, респективно баща му, станал популярен като Татко Петко, а Васил Терзиев ще подписва документите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *