Депутат повдигна въпроса от трибуната на парламента

Журналистка изненадващо е снимала съпредседателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков с могъщия бизнесмен Спас Русев. Случката е от лобито на столичен хотел.

Видеото, което журналистката Соня Колтуклиева от сайта pik.bg е направила, се разпространява и във фейсбук от вчера. Към момента обаче няма коментар от страна на Кирил Петков.

Това предизвика реакция от страна на депутата Радостин Василев, който се отцепи от парламентарната група на ПП-ДБ. При обсъждането на законопроекта за възобновяемите източници в морските пространства той взе думата по процедура: „Във връзка с дискусиите по настоящата точка, в която става въпрос за лобизъм най-вероятно – това, което разбирам от колегите… за пореден път от „Демократична България“ и с краткото пристигане на Кирил Петков… Уважаеми г-н Петков, елате да обясните вчера със Спас Русев какво правихте на тази среща, не се крийте, защото – ясно е, че половината от законопроектите на ПП-ДБ са лобистки, а Спас Русев е известен в българското общество като лобист, най-вероятно скрит собственик на Нова телевизия, bTV, собственик на „Булсатком“. Г-н Петков, Настимир Ананиев няма да избяга, елате тука, обяснете какво си писахте не бележката вчера. Добре, че има една журналистка да влезе, да ви хване. Това е повторение на скандала с яхтата – същият Спас Русев, само Доктора, Бог да го прости, го няма, Пепи Амигоса. Това е абсолютно същата картинка 20 години по-късно.“

Василев призова председателя на Народното събрание: „Г-н председател, моля да поканим Кирил Петков да дойде да обясни – лидер на партия от управляващото мнозинство, какво прави с г-н Спас Русев, какво си пише на бележката. И дали ще строят вятърни генератори в Черно море – не знам, но със сигурност тези хора обслужват чужди интереси, той е длъжен да отговори на обществото. Понеже казионните медии няма да го попитат, няма и да излъчат – аз искам от трибуната да го попитам: според него правилно ли е да се среща с един лобист, който е свързан с всичко друго, но не и с прозрачност. Жалко, че го няма и г-н Пеевски – те имат някакви отношения там по бизнес линия, може би го е пратил на индулгенция. Не знам – трябва да обясни. Искам да го поканите, вие сте председател, да се върне! Той бяга, излезна от залата с една дружинка – да обясни. Това е председател. Ако аз съм с някой човек и ме питат – какво правиш с него, ще изляза и ще кажа: правя това, това и това. Но той се крие.“

Росен Желязков отвърна само: „Не съм нито класен, нито дружинен ръководител, да каня другарчетата в зала.“

Очаква се отговор от Кирил Петков.

От видеото се вижда, че Петков и Спас Русев са неприятно изненадани. Журналистката задава въпроси първо на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ. Той обаче става и си тръгва почти безмълвно. Това малко след това прави и Спас Русев.

Гледайте видеото тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *