Започна 11-ата национална конференция на ДПС, на която се очаква почетният лидер Ахмед Доган да преотстъпи ръководството на партията на хората, които избра за свои наследници – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Доган временно се върна начело на движението в края на миналата година, след като дотогавашният председател Мустафа Карадайъ внезапно подаде оставка. Форумът се провежда в столичния Интер Експо Център при мощни мерки за сигурност. Край центъра и вътре в него има многобройна охрана, която ползва дори дронове. Самият Доган не присъства лично.

Събитието, което протича под лозунга „Новото начало – заедно с хората!“, е историческо за ДПС – за първи път начело на партията ще застане етнически българин и християнин, какъвто е Пеевски, макар и като съпредседател. Досега тя винаги се оглавяваше от етнически турчин – мюсюлманин, и тази промяна може да създаде вътрешно напрежение в партията. Такова вече се усети, когато Пеевски изяви желание да бъде едноличен лидер на движението, но ропотът от партийните структури принуди Доган да предложи съпредседателство. Почетният лидер дори предупреди, че само с Пеевски като водач, ДПС може да се превърне в „корпоративна, платена партийна организация“.

Въпреки този неуспех, Пеевски запази самочувствието на най-силен човек в партията. Днес, когато той влезе в залата, делегатите го посрещнаха на крака с взрив от аплодисменти. Бъдещият лидер застана рамо до рамо с предшественика си Карадайъ – знак, че няма разрив в ДПС заради смяната на ръководството. От другата страна на Пеевски седна Чакъров.

От българските партии представители на най-високо ниво изпрати ГЕРБ – зам.-шефът на партията Даниел Митов и зам.-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова. БСП беше пратила депутата и член на партийното ръководство Драгомир Стойнев. От другите парламентарни сили нямаше никого, включително от ПП-ДБ, с която ДПС си партнира в парламента. Имаше гости от БЗНС и дори НДСВ, от синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ, и главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Присъстваха посланиците на Турция Айлин Секизкьок, на Мароко Закия ел Мидауи, на Алжир Байя Бенсмаил, на ОАЕ Рашид Алкайтуб Алнуайни и на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов, както и други дипломати, включително от Украйна.

Предстоящи промени

Събитието откри доайенът в партийното ръководство – Юнал Лютфи. Той обяви, че ДПС се е превърнало в „двигател на консенсуса“ в парламента, а на движението приписа заслугата за връщането на центъра на властта в Народното събрание. „Тук се открои по естествен път фигурата на Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС, който, именно по пътя на компромиса и диалога, успя да обедини участниците в т.нар. сглобка около идеята за постигане на съгласие около основните национални приоритети“, поласка Лютфи кандидат-лидера.

Доайенът спомена за идеята на Доган за съпредседателство, в което Пеевски да поеме вътрешната политика и електоралното разширяване на партията, а Чакъров – традиционните крепости на движението и връзките с Турция. Лютфи намекна за предстоящи сериозни промени в местните структури на партията – спомена, че някои от партийните организации са се капсулирали и пречат на обновлението на ДПС, и затова от новото ръководство (разбирай Пеевски, който ще отговаря за разширяването на структурите – бел.а.) се очаква да привлича млади и образовани хора.

Четенето на основния партиен доклад беше оставено на евродепутата Илхан Кючюк. Кой е авторът му, не се разбра. В доклада се съдържаха пространни коментари за състоянието на ЕС и на света, както и за европейската роля на ДПС. Любопитна беше частта от документа, озаглавена „Политически реализъм/прагматизъм“. В него се подчертава, че коалиционните управления „разширяват диапазона на управленските програми, гарантират взаимен контрол на участниците и не на последно място отговарят на волята на суверена, който все по-малко вероятно ще даде доверие и власт на една партия“. ДПС се описва като „гарант за реализъм“ срещу популизма и дезинформацията. Изтъква се важната роля на участието в местната власт, засилването на младежката организация и на връзките с гражданското общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *