САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предадоха няколко световни медии, между които Ройтерс, СNN и „Ню Йорк таймс“, като се позоват на днешно изявление на официален, но анонимен американски представител. Германия даде цялостно разрешение да се ползва нейно оръжие, съобщи „Шпигел“. Това реши германското правителство. Германия не е позволила до момента Украйна да получи далекобойни ракети „Таурус“.

Решението за САЩ е обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

Първите контраатаки на украинските войски с американско оръжие по руска територия „може да почнат до часове или дни“, пише „Ню Йорк таймс“. Изданието отбелязва, че за позволението е знаел много ограничен кръг лица. Дори говорителката на Пентагона Сабрина Сингх не е знаела, когато на брифинг на 30 май каза, че позицията на САЩ не се е променяла.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред своите съюзници да разрешат.

До момента извън САЩ и Германия 12 страни са разрешили на Украйна да използва тяхно оръжие на руска територия. Днес в Брюксел по същия въпрос заседават външните министри на страните-членки на НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *