ДПС ще има трима депутати в Европейския парламент, но в Брюксел няма да отидат тези, които бяха на челните две места в листата – съпредседателят Джевдет Чакъров и Искра Михайлова. Чакъров, който беше водач и третата в листата – дългогодишният евродепутат Искра Михайлова, най-вероятно ще се откажат от местата си в европарламента, казаха от централата на ДПС. Така на тяхно място отиват бившият младежки лидер на движението Танер Кабилов, син на земеделския ексминистър от правителството на тройната коалиция (БСП, НСДВ и ДПС) Нихат Кабил и петата в листата – Елена Йончева, бивш евродепутат от БСП.

Отказът на Чакъров от мястото в европарламента е обяснимо и се очакваше, защото той е съпредседател на ДПС заедно с Делян Пеевски и е логично да остане в българския парламент. Обяснението за Искра Михайлова пък e, че това става по нейно желание, въпреки че в предишния европарламент тя беше зам.-председател на фракцията на европейските либерали „Обнови Европа“. Според източници от ДПС тя ще стане депутат в Народното събрание. Михайлова беше водач на листата на движението в Пазарджик. Освен това след последната национална конференция на ДПС тя стана зам.-председател на партията. Счита се и за изключително близка до Делян Пеевски.

Така Елена Йончева отново се очаква да бъде евродепутат за втори мандат, но този път от листата на ДПС, от която тя изненадващо прие да се кандидатира преди няколко месеца. Така интригата със следващите имена в Брюксел продължава да се разплита.

С рокадите начело на евролистата на ДПС излиза Илхан Кючюк. Той е и в ръководството на европейските либерали от АЛДЕ. Танер Кабилов – син на бившия министър на земеделието Нихат Кабил, който е и председател на младежката структура на ДПС, влиза на второто място. Трета ще е бившата журналистка, макар да е привлякла едва 1,38% от преференциалния вот на движението (или 4072 гласоподаватели от общо 295 052 за ДПС), тъй като като цяло преференциалният вот в листата на ДПС по традиция е незначителен.

Влизането на Йончева в листата на ДПС бе голяма изненада дори на фона на факта, че между нея и лидерката на БСП Корнелия Нинова няма „химия“ и тя надали щеше отново да бъде в червената листа. А и избираемите места в нея този път са силно ограничени – само 2.

Самата Йончева преди време коментира номинацията й от ДПС като признание за постигнатото за България в Брюксел, а от ДПС съпредседателят Делян Пеевски каза, че Йончева е „един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите, на хората. Винаги сме имали гражданска квота и смятам, че тя е един достоен представител“. Запитана дали я смущава факта, че Пеевски е санкциониран за корупция по закона „Магнитски“, Йончева отговори така: „Не мога да коментирам закон, който е на трета държава извън ЕС. В ЕС той закон няма правна сила“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *