Най-близките й хора искат да се наместят в скута с мазно кафе в ръка, казва бившият бесепар

 

Доскорошни близки съратници на лидерката на БСП Корнелия Нинова ѝ готвят преврат тази събота. Очаква се свикване на извънреден пленум на партията, верен досега на председателката, на който да бъде избран временен председател до провеждането на конгреса през октомври – най-вероятно заместникът й Атанас Зафиров. Очаква се също така парламентарната група да бъде оглавена от Борислав Гуцанов, досегашната дясна ръка на Нинова. А не от нея.

Новината пръв съобщи Георги Кадиев във “Фейсбук”, а сайтът Клуб Z я потвърди от няколко независими източника от средите на социалистите.

Както е известно, този вторник Нинова (за трети път) обяви, че подава оставка заради “катастрофалните” резултати на левицата на вота 2 в 1. Това налага избор на временен председател измежду заместниците ѝ. За целта трябва да се свика Националният съвет (пленум) на партията.

Той е бил свикан за тази събота, но впоследствие заседанието е било отложено чак за следващата неделя, разказаха социалисти. (Националният съвет се свиква формално от Изпълнителното бюро, но на практика от лидера). За другата седмица вероятно президентът ще насрочи първото заседание на Народното събрание (в сряда). В същото време Нинова, макар лидер в оставка, не отказа да е народен представител. Така очакването бе, че ще бъде избрана и за председател на парламентарната група и евентуално ще участва в разговори за съставяне на правителство. А с това – да укрепи позициите си в партията.

Социалисти обаче, начело с члена на ИБ, организационен секретар и депутат Гуцанов, са започнали събиране на подписи за свикване на пленум още тази събота. Изискуемите 1/3 подписа са събрани, което означава, че пленум трябва да се проведе.112 души са потвърдили участие, т. е. има кворум от 186-членния състав, твърдят още източниците ни.

По непотвърдена информация имало мнозинство от 50 плюс1 гласа за излъчването на Зафиров за временен председател. Както и за даване на мандат на левицата да участва в разговори за кабинет.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще покани всички лидери на формации в НС на масата на преговорите за съставяне на кабинет, хем доминиран от ГЕРБ, хем експертен. Като изрично подчерта, че няма да е кандидат за премиер. Последното е едно от условията на БСП, за да подкрепи правителство.

Не се предвижда обаче конгресът на левицата за избор на нов председател да се измести преди първоначално планираното – октомври.

Може би въобще да е депутат?

Пред Нинова има и още една пречка – партийният устав. Опозицията ѝ в партията ще постави под въпрос дори мандата ѝ като депутат – заради последните промени в устава, които налагат ограничение от 12 години.

На същия принцип под съмнение може да се окаже и дали въобще може отново да бъде номинирана за лидер – заради другото ограничение в устава – от два мандата. Нинова обаче бе избрана в първия си мандат по старите правила – отпреди измененията в устава. И поддръжниците ѝ твърдят, че има право на нов – по новите правила.

“Не давайте партията на търговците!”

На този фон, малко по-рано през деня Нинова разпространи отворено писмо, с което се обръща директно към членовете на партията. В него декларира, че оставката ѝ е истинска – (породено от съмненията, че е фиктивна). Дава заявка, че за да няма съмнения в това, няма да участва в решенията на ръководните органи на партията. Обвинява и анализатори в “лъжи и интерпретации”.

Ключов в контекста на готвения преврат обаче е следният абзац:  “Сега искам да ви предупредя: чакат ни тежки месеци. Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре. Познавам ви: вие сте истински, достойни и честни хора. Вие, членовете, сте силата на партията, а не върхушката ѝ. Не позволявайте да ви отнемат най-демократичното право  – на пряк избор на председател! Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *