Манипулатори от Вселенската Патриаршия дадоха прякор на „своя“ кандидат за патриаршеския престол на Българската православна църква (БПЦ) „Прасето Пепа“.

Във видеото, публикувано на 2 юни 2024 г. в Youtube канала „Дневен ред“, Архимандрит Никанор (Мишков) целенасочено намекна, че Митрополит Николай Пловдивски не може да стане патриарх, тъй като патриархът трябва да има свой собствен специален „патриархален профил“ и да бъде „мъдър и мил старец, а не Макиавели“.

При обсъждане на кандидатите за патриарх на БПЦ на първо място се обсъждат силни и ярки фигури. Но обикновено незабележими бюрократи стават патриарси. Митрополит Наум Русенски, за когото Архимандрит Никанор намекна, изглежда мъдър и мил. Но той няма нито лично влияние, нито силен характер, нито каризма, нито авторитет. Преди продаваше образа си на „добър и мъдър старец“ (всъщност липсата си на воля и робско послушание) на руснаците, а сега го продава на гърците. При Фанар го смятат за приятел: той преведе книгата на Патриарх Вартоломей, постоянно посещава Истанбул, поддържа контакти и служи с гърците. Но знаете ли прякора, който му дадоха фанариотите? Πέππα το γουρουνάκι („Прасето Пепа“).

Жалко е, че Митрополит Николай се отказа от участие в изборите в името на мира в църквата. Това беше смел и безкористен акт, но няма по-достойна фигура в нашата църква. Разбира се, не всички харесват неговото съслужение с непризнатата автокефална църква на Украйна. Но, както казват в Истанбул, Наум пое ангажимент да застане до украинците след изборите. Разликата е, че Митрополит Николай служи с украинците, за да запази Българската църква независима от руското влияние и да подкрепи свободна Украйна, наш съюзник в борбата ѝ срещу агресивна Русия. А Патриарх Наум ще служи с украинците от страх към гърците и безнадеждност на собствената си позиция. Разликата е, че Митрополит Николай е уважаван от гърците и те се страхуват от него, а Митрополит Наум не е приеман сериозно.

Струва си да се откажем от илюзиите: Фанар мрази институцията на Българската Патриаршия. Някога Константинопол призна автокефалията на БПЦ под натиска на Русия. Но влиянието на руснаците на Балканите приключва и Константинопол има картбланш да преформатира православието. Същността на политиката на Вартоломей е в разцеплението на БПЦ: да постави слабия и зависим от гърците патриарх на патриаршеския престол, да се възползва от нежеланието на някои наши архиереи да застанат до украинците, след което да създаде разцепление в БПЦ и да поеме контрола над няколко богати епархии. Фигурата на тихия и нерешителен бюрократ Наум е най-удобна за тези цели.

Спомняме си как през 1766 г. Охридската архиепископия беше премахната. Когато Константинополският Патриарх убеждава Султана, че независимата българска църква е опасна, Султанът премахва архиепископията, присъединявайки я към Вселенската Патриаршия като Преспанска Митрополия. А Охридският Архиепископ Арсений кротко признава, че архиепископията вече не е необходима и подписва документ за оставката си.

Ако зад него няма по-силна, по-мощна фигура – опитен църковен политик и надежден патриот, който да накара гърците отново да се страхуват и уважават българите, Патриарх Наум ще сподели същата съдба. Би било добре да се вярва, че след като стане патриарх, Наум ще остане благодарен на подобен човек, ще се вслушва в съветите му и няма да предава своя благодетел. В противен случай съдбата на Наум ще бъде тъжна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *