Общопартийната контролна комисия на БСП ще прецени дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, заяви зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин. Той ката още, че предстоят разговори с други леви формации, като целта е обединение на лявото пространство.

Нинова реши да се оттегли като лидер на социалистите заради катастрофалните резултати на предсрочните парламентарни избори, проведени заедно с европейските на 9 юни. Оставката ѝ беше приета, но последваха различни тълкувания дали тя има право да се кандидатира отново в следващите избори за лидер на партията.

Това бе вторият ѝ мандат.

„Има две страни по този въпрос: първо, има ли уставно право Нинова да се кандидатира и второ, дали самата тя има намерение да се кандидатира и третият елемент е има ли смисъл и на какво основание би се кандидатирала отново. В последните три години резултатът постоянно е вървял надолу и когато за трети път подаваш оставка за нисък резултат, не мога да си представя, че има логика и основание отново да поискаш да ръководиш партията“, заяви Вигенин.

До конгреса на Бузлуджа, който традиционно се провежда в края на юли, ще се водят разговори с лидери на други леви формации с цел „обединението на левите сили, респективно на левите хора зад една такава бъдеща лява сила, в основата на която, няма как- ще бъде БСП“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *