В понеделник при президента Румен Радев започнаха консултациите преди връчването на проучвателен мандат за евентуално съставяне на правителство. Държавният глава се срещна първо с победителя на последните избори – ГЕРБ. Лидерът им Бойко Борисов обаче демонстрира, че е песимист за съставяне на правителство.

Той коментира, че след като партията на Слави Трифонов ИТН не желае да подкрепи кабинет с първия мандат, е почти невъзможно да се излъчи управление. Борисов разкритикува и ПП-ДБ.

Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН. Това предопределя отиването на избори. Съжалявам, това е реалността. Само чувам заклинания чувам кой колко е велик„, коментира Борисов.

Той заяви още, че не може предпоследния (визирайки ИТН) да определя дали правителството ще е експертно. Лидерът на ГЕРБ настоява, че само с мандата на неговата партия може да има кабинет като иска премиерското място, външно министерство и това на отбраната.

Такова чудо като експерти няма, ние всички сме влезли като експерти, не сме завършили училище за политици„, каза Борисов.

Вие сте първа сила, ваша е отговорността

В началото на срещата президентът припомни, че ГЕРБ са първа политическа сила след последните избори.

Поздравявам ви с този резултат, който ви натовари обаче и основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство„, каза държавният глава.

Той допълни, че основният проблем бил ниската избирателна активност и поиска мнението на Борисов по този въпрос. Радев пожела да разбере и как вървят преговорите с останалите политически сили.

Как виждате основните приоритети на това правителство в тази наистина нелека политическа обстановка„, попита още президентът.

На практика няма как

В отговор Борисов заяви, че през последните три години е имало десет или единайсет избора и усещането за пренасищане от партийните състезания е силно. Резултатите на ГЕРБ са добри, но системата е такава, „че взима от големите партии депутати и ги прехвърля на по-малките“, коментира той.

Партиите по никакъв начин не могат да излязат от предизборната си реторика. В момента всички партии се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство. Предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движат мандатите. На демокрацията това ѝ е хубавото, а ние я употребяваме вече няколко месеца, подрежда партиите по волята на народа. И какво излиза сега – на практика няма как да се състави правителство„, каза още Борисов.

Бившият премиер допълни, че избирателите на ГЕРБ „не искат ГЕРБ да побеждава, а да получават Денков“. Според него не може партии с по-малка подкрепа да казват „кои ще са експертите“.

Извендъж с 68 депутати от 240, при такова антагонистично говорене, аз не виждам нещо да може да се случи, освен с първия мандат„, допълни той.

Категорично

През последните години политиците отдалечават дневния ред на институциите от дневния ред на хората и техните проблеми, заяви в началото на срещата с Радев Йордан Цонев от ДПС. Движението обаче смята, че хората каегорично не искат нови избори, а мнозинство и стабилен кабинет.

Решението категорично минава през един мандат, пълен или близък до пълния. В тази връзка трябва да кажем абсолютно категорично, че ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет. Ние този свой път ще го извървим. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и как точно го разбират„, обясни Цонев.

За него най-нормално е да се покрепи мандата на победителя, защото „това е волята на народа“. Той коментира, че заявката на малките партии, че ще сглобят кабинет, не кореспондира с „това, че този мандат ще бъде подкрепен от първите две политически сили„. Такъв кабинет отново ще зависи от ГЕРБ и ДПС, а в случая става дума само за политическо его, каза Цонев.

Кой къде е

ДПС подкрепят ГЕРБ. Многократно съпредседателят на движението Делян Пеевски заяви, че са готови да поемат отговорност. От ПП-ДБ казват, че ще са опозиция, независимо какво правителство ще се състави. От коалицията загубиха подкрепа на последните избори след като в продължение на девет месеца управляваха заедно с ГЕРБ.

От ИТН, които дадоха подкрепата си за избора на председателя на парламента Рая Назарян, казват, че няма да гласуват за правителство с първия и втория мандат. Те искат да получат от Радев третия и да предложат „експертен кабинет“.

В консултациите ще участват още БСП, както и новата партия „Величие“. От „Възраждане“, които на тези избори са четвърта политическа сила, гласуваха против избора на Назарян за председател на парламнета и не са давали знак, че биха подкрепили правителство с мандата на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *