Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“ в понеделник в 12 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в неделя.

Партията на шоумена Слави Трифонов иска да получи мандата, смятайки, че има най-голям шанс да състави правителство. Преди месец при консултациите с президента преди завъртането на рулетката с мандатите за съставяне на правителството председателят на парламентарната група на ЕТН Тошко Йорданов заяви, че „не държим премиерът да е от „Има такъв народ“.

„Подходът на ГЕРБ беше „предлагаме експертен кабинет, но премиерът, външният и военният от нас“, което не е подход за експертен кабинет. Той може да бъде близък до някоя политическа партия, ама не е задължително да е нашата, ако всички останали са съгласни. Няма проблем за нито една партия, ако има съгласие от останалите“, коментира тогава Йорданов.

От БСП също се надяваха да получат мандата от Радев, тъй като досега той го е връчвал или на социалистите, или на партията на Трифонов. Дори в неделя представителят на лявата партия Драгомир Стойнев виждаше шанс за съставяне на кабинет.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов още миналата седмица обяви, че вече „чисто математически“ няма шанс за редовен кабинет.

От първата политическа сила ГЕРБ смятат поредните предсрочни избори за неизбежни и остават на позицията си, че няма да подкрепят третия мандат. А от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са скептични, че е възможно да бъде съставен редовен кабинет.

Предсоти да се види какво ще предприемат от ИТН, след като получат утре мандата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *