Група близкоизточни туристи се опитват да се чекират за полет до България през страна от Шенген, но не ги пускат в самолета. Причината – издадените им от България шенгенски визи не се разпознават от шенгенската визова система. След проваленото пътуване следват жалби до посолството.
Случаят не е единствен и скандалът стига до Брюксел, където привикват “на килимчето” зам.министъра Иван Кондов. И до момента решение няма, пише сайтът за разследваща журналистика bird.bg.
Информация за подобни случаи достигна и в редакцията на Mediapool и изпрати официални въпроси до МВнР, като от ведомството отказаха да потвърдят проблема.
На вид издаваните от България шенгенски визи са шенгенски, но само на хартия. При опит да се провери валидността на визата по електронен път в друга държава от Шенген, следва отказ. И това е така, защото България не е изградила електронна съвместимост на системите на Външно.
Така въпреки дългите години на “подготовка”, клетвите пред ЕК и държавите членки, и напълно достатъчното време между 30 декември, когато се взе решението да ни приемат в зоната, и 31 март, когато това стана факт, Външно министерство гръмко се провали в най-важната задача, която имаше да свърши по въпроса.

Нула визи на 1 април, но не е шега

На 31 март 2024 г. България трябваше да започне да издава шенгенски визи, но това не стана. Според поисканите от BIRD и получени от МВнР по ЗДОИ данни, на 1 април България е издала цифром и словом 0 (нула) шенгенски визи.  След това скоростта все пак се засилва и до края на първата седмица на април издадените визи стават общо 29 (двадесет и девет).
Да сравним тези стряскащи числа с издадените за същия период на 2023 г. общо 2302 (две хиляди триста и две) визи, или точно 80 пъти повече.
Цикленето продължава през целия м. април, както показват данните по ЗДОИ, който завършва с общо 2 558 издадени визи, срещу 10 760 през април 2023 г. Или четири пъти по-малко.
Шенгенска, но само за България
Видимото увеличение обаче не се дължи на някакво подобрение в организацията. Всъщност, за да не се получава забавяне или негативна обществена реакция, Външно започва просто да отпечатва наред тези визи като валидни “само за България”, вместо за целия Шенген.
Или на визов жаргон: с ограничена териториална валидност. Тя визата пак е шенгенска, според мъдрото тълкуване на Външно, но в него не се казва, че с нея можеш да дойдеш до Враждебна, без да продължиш към Орли, Завентем или Бергамо.
Причината за това – пропуснато време за създаване на технологична съвместимост, връзка и синхронизация между националната визова система на България и визовата система на ЕС, и съответно – липса на всичко това към 31 март. Поради този огромен пропуск останалите шенгенски държави, както и централната компонента на европейската система нито получават, нито “виждат” на мониторите  си резултата от работата на българските им “партньори”.
“Гениалното” решение на Външно временно да замени шенгенските визи с български обаче не само противоречи на законодателството на ЕС, но създава и практически проблеми. Десетки уж издадени визи просто не се появяват на екрана на граничните власти или те отказват да ги признаят, предимно по летищата в Германия, и така тези хора не само не стигат до България, а някои дори не тръгват.
Прикриване и замазване, но Брюксел вижда
Този грандиозен провал обаче упорито се прикрива и замазва от Външно, което на няколко пъти отказа да предостави данни по ЗДОИ колко от издадените уж “шенгенски” визи всъщност са валидни “само за България”, оправдавайки се с “липса на статистически данни”. Оказва се трудно да бъдат проверени и преброени дори издадените на 5 април 2024 г. точно 4 (четири) бр. визи и да разбере обществото що за визи са това, без сложни статистически упражнения.
Номерът обаче не минава в  ЕК и нейните агенции вече се усещат какво става, защото на няколко пъти в последния месец заместник-генералният директор на “Вътрешни работи и миграция” Оливие Ониди е имал срещи със заместник-министъра на външните работи Иван Кондов, както в София, така и в Брюксел, за да повдигне темата и да постави неудобни въпроси.
Отговорната дирекция в МВнР за изграждането на връзката с шенгенската визова система е дирекция “Консулски отношения” днес е ръководена от Георги Воденски – син на агент “Велинов” от ДС Петър Воденски. Скандалът е достатъчно значим, за да се искат оставки и спешни действия, но вместо това Външно се опитва да скрие данните за провала.
Този фалстарт на Външно поставя под съмнение и перспективата за приемането на България в Шенген и по суша. Извън съмнение остава само надеждата на ДС-кадрите България да стои максимално далече от всички интеграционни процеси в ЕС. Или пък тяхната оперативна задача?, коментира bird. bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *