Разследващите имат яснота каква е причината за взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин. Засега обаче повече подробности няма да се споделят. Това заяви пред БНТ говорителят на Националната следствена служба Мариян Маринов.

Категорична версия не може да се изгради, докато не се направи оглед в епицентъра на взрива. Към момента такъв не е извършен, защото се работи в по-отдалечените и безопасни райони. До центъра ще се стигне, когато е сигурно, че там е безопасно.

Действията по разплитането на събитията вървят по една спирала от периферията към центъра. До момента са направени огледи в по-безопасни райони, в по-далечните части. Произшествието е изключително мащабно„, заяви Маринов.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са идентифицирани са и останалите двама загинали. Откритите на мястото тела са на 22-годишен и на 60-годишен мъж, сочат резултатите от изготвената ДНК-експертиза. Единият загинал е синът на собственика на складовете Тодор Попов – Теодор. За кончината потвърди и бащата преди дни.

При самия взрив загина доцентът от Минно-геоложкия университет Петър Шишков. Дни по-късно в „Пирогов“ почина 20-годишната му дъщеря, която бе с тежки изгаряния и обгазяване. Като причина за смъртта на всички жертви се посочва баротравма.

Свидетели и документи

По делото работят седем души, каза още Маринов. Освен на огледите в момента се разчита много и на свидетелски показания. Той призова всеки очевидец, който не е бил разпитан, но има някаква информация, да се свърже със следствието.

Маринов допълни, че се надява огледите да приключат в рамките на следващите две седмици. Най-съществената част от разследването ще бъде анализът на доказателствата. В случая става дума за сериозен обем от документация, защото за такава дейност се изискват разрешителни от няколко институции.

Абсолютно всички органи, които са съпричастни. Говорим за Инспекцията по труда, говорим за РИОСВ, служба КОС към МВР, териториално селищно устройство. Абсолютно всички органи, които са ангажирани с разрешителната и контролна дейност, от тях са изискани съответните преписки„, обясни следователят.

Хаос

Взривът избухна преди седмица. Първоначално МВР предполагаше, че един от охранителите на склада е сред оцелелите и го издирваше, за да го разпита. Впоследствие се оказа, че очевидецът Кирил Тодоров не е работил във фирмата, а има къща наблизо и е бил в района малко след взрива.

Пред бТВ той разказа за хаоса, настанал след експлозията. Тодоров обясни как сам е стигнал до мястото, а след това е подал и сигнал на тел. 112. Той е човекът, закарал пострадалия Шишков до линейка, която била далече от произшествието.

Връщам се към моята къща след това, за да организирам нещо, след като няма никаква организация – няма военни, няма пожарна, никой няма там. Аз веднага звъннах на приятели да дойдат с пожарогасители, с лопати, ако стигне огъня до нас и можем да го спрем – да го спрем, ако не – изгаряме. Казах на пожарните, че аз съм минал с кола от там – сигурно е опасно, но може да се мине, а може и да се заобиколи и да стигнат докъдето те преценят. Могат да спрат пожара – ясно, че не могат да влязат с кола вътре, но могат да спрат пожара да не стига до къщите. А и хеликоптерът не знам къде беше„, разказа още той.

Тодоров допълни, че не е бил търсен от полицията за даване на показания. Той сподели и личните си впечатления – че е имало бездействие и липса на организация.

Думите му ядосаха вътрешния министър Калин Стоянов, който попита защо не се е обадил в МВР, а е тръгнал по телевизионни студия.

Доколкото разбрах от колегите този човек си е позволявал да дава оценка къде е трябвало да стоят пожарникарите, накъде е духал вятърът, кой как е бил разположен. Считам, че този човек ако е свидетел очевидец, той трябваше да бъде вечерта там, където бяхме всички ние на щаба и когато уточнявахме колко човека евентуално има вътре и какво очакваме там„, заяви вътрешният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *