Асен Василев е изолиран в собствената си партия, алармираха членове на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Бившият финансов министър сега е обикновен депутат без пост в парламентарната група. Той и Кирил Петков са съпредседатели на партията, но от началото на 50-ото народно събрание на пръсти се броят публичните им прояви заедно. За сметка на това, Петков навсякъде се показва с експремиера Николай Денков, който стана шеф на парламентарната група. Двамата дават ключови изявления, изказват се от трибуната на парламента, летят с хеликоптер над опожарените села. Заедно ги гонят по време на откровени пиар акции и ги наричат „екскурзианти“.

Въобще между Кирил Петков и академик Николай Денков се ражда една дълбока дружба, която може да остави в миналото стари и наглед устойчиви приятелства. Първите признаци на хлад в отношенията между Петков и Василев дойдоха по време на скандалните пътувания на Лена Бориславова с Кирил Петков в качеството му на премиер. Тогава дори се стигна до случай, в който възмутеният Асен Василев буквално свали от самолета Бориславова и качи на нейно място жената на Кирил Линда.

Днес Асен Василев се чувствал самотен в парламентарната си дейност. Според запознати с процесите в партията бившият финансов министър бил умишлено „скрит“ от камерите и микрофоните, за да блесне новият любимец на Кирил Петков Николай Денков. Между Денков и Василев имало напрежение още при правителството на сглобката, когато първият беше премиер, а вторият финансов министър. Няколко пъти се налагало Кирил Петков да решава споровете им, които най-често били за финансиране на отделни сектори, но и за заиграване с политически опоненти.

Членове на „Продължаваме промяната“ дори стигат по-далеч в анализа на отношенията между Кирил Петков и Асен Василев. Двамата са съпредседатели на партията, но напоследък тече същият процес като в ДПС, където също има напрежение между съпредседателите.

Охлаждането на отношенията между Кирил Петков и Асен Василев се засилило след разкритията за корупция в Агенция „Митници“. Арестуваната бивша шефка Петя Банкова е назначена лично от Василев като финансов министър, а скандалът с пачките и пудела се отразиха негативно на предизборната кампания на „Продължаваме промяната“.

Дори Кирил Петков се изненадал от мащабите на схемата и връзките на неговите хора с контрабандиста Никола Николов-Паскал. Другият скандал, който стопи процентите на ПП и в който е замесен Асен Василев, е със сградата на ул. „Чаталджа“, продадена на Мисис Винетка на цена в пъти над пазарната. Там Петков също нямал участие и научил по-късно. След изолацията му от медийни изяви и публични контакти с Петков и Денков Василев отново се сближил с кръга около Даниел Лорер, който минава за вътрешна опозиция в партията. Двата лагера при всички положения ще влязат в много по-сериозна битка и това наистина може да е началото на края. Защото, който и да спечели властовата надпревара, процесите на разпад в „Продължаваме промяната“ ще са катализирани и логичното им продължение ще е обтягане на отношенията с коалиционните партньори от „Да, България“ и ДСБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *