Президентът ще привика председателя на НС за разговор за правителството, предвид предстоящите предсрочни избори

България тръгва към нови избори. Всички надежди за съставяне на правителство от 50-ото Народно събрание се осуетиха. Днес ИТН върна третия мандат неизпълнен на президента Румен Радев.

След този провал, държавният глава трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори в срок от два месеца. Така вотът вероятно ще е на 6-и или на 13-и октомври.

Това ще са седмите парламентарни избори у нас за последните три години.

Президентът вече обмисля кого да избере за следващ служебен премиер. Пред представителите на ИТН днес той заяви, че ще покани председателя на Народното събрание Рая Назарян, която според промените в Конституцията влиза в списъка на висшите държавни служители, измежду които Радев може да посочи министър-председател.

Назарян заяви миналата седмица, че ще откаже, ако президентът й предложи поста. Радев обаче сега изтъкна, че шефът на парламента е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не е обсъждал възможностите за правителство, и затова ще я покани още днес.

Иначе държавният глава изрази тревога си, че продължава спиралата от безрезултатни избори. По думите му, това извиква раздразнение сред гражданите, отчуждава ги от изборите като демократичен механизъм и ги кара да се съмняват в парламентаризма.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който водеше представителите на партията си при президента, видя нещо позитивно в провалените преговори – че са успели да разговарят с всички политически сили, с изключение на една – фракцията на Делян Пеевски в ДПС, и са установили, че нямат особени различия помежду си. Това, според него, може да бъде една добра основа, за да не изпаднат политиците отново в същата ситуация.

Обвиненията за готвен „преврат“ срещу Рая Назарян, които ГЕРБ-СДС направи централна тема на преговорите с ИТН, накараха и Радев да търси обяснения от депутатите на Слави Трифонов. Днес той ги помоли да кажат дали е вярно, че представител на президентството е присъствал на срещата, която проведоха при закрити врата миналата седмица ИТН, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и депутатите на Ахмед Доган. Тошко Йорданов отрече и определи слуховете за планирано отстраняване на Назарян като „глупости“.

Пред медиите след срещата с президента Йорданов отказа да коментира дали настоящият служебен премиер Димитър Главчев и министрите му трябва да запазят постовете си или да бъдат сменени. Той препрати отговорността за това към Радев. Йорданов напомни, че неговата партия се противопостави на промените в Конституцията, с които беше въведен новият модел на служебното правителство, и настоя да се търси отговорност от политическите сили, които са ги прокарали. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Крайно време е гражданите да разберат, че като пращат хора в парламента, които взимат глупави решения, попадаме в тази ситуация“, разгневи се зам.-шефът на ИТН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *