ГЕРБ също е наясно със схемата за издигането на Антон Станков, разисквана на тайната среща в НДК

Разрешаването на политическата криза може да бъде преодоляна, ако основните политически сили се разберат за нов служебен премиер и правителство преди изборите, които вече са на 100 процента сигурни.

На тайната среща в НДК на лидери късно в петък, освен свалянето на Рая Назарян като парламентарен шеф, е обсъдена и друга тема. Както е известно, този пост е един от посочените, които могат да излъчат служебен премиер.

На срещата е бил коментиран вариантът да започне спешна процедура по избор на нов омбудсман. Постът е вакантен, след като Диана Ковачева замина през април като съдия в Европейския съд. За нейното място се спряга Антон Станков, бивш правосъден министър в кабинета на НДСВ и председател на Висшия съдебен съвет, пише “Марица”.

Той е сочен и като възможна номинация на Румен Радев за нов премиер. Този сценарий е бил обсъждан в присъствието на хора от ГЕРБ, а не зад гърба им. Станков явно е предпочитан пред настоящия премиер Главчев, който ядоса не само ПП-ДБ, но и БСП и хората на Ахмед Доган с някои свои назначения на ключови постове.

В коридорите на властта отдавна се шушука, че ако се търси нов министър-председател и служебно правителство, ще е или през назначение на омбудсман, или през заместници на Главчев в Сметната палата. Мандатите на последните обаче са изтекли отдавна. А въпросните постове също са сред посочените, от които президентът Радев може да номинира премиер.

За такъв сценарий трябва безусловно политическа воля на депутатите за спешни заседания, а времето ги притиска и предвид гласуваната вече парламентарна ваканция. Но по закон тя може да бъде прекъсвана за извънредно заседание по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *