Тези условия не са оптимални, но предполагам, че собственикът е направил временно заграждение, докато подготвя постоянния терариум. Сега времето е топло, може да живее известно време в тези условия.

Това заяви Симеон Луканов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания по Нова тв, като коментира открития вчера в дупка в Ботунец крокодил. Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите дойдоха в селото, за да вземат крокодил, но представящият се за собственик на Кроко не им позволи.

По думите на експерта за отглеждането на нилски крокодил са необходими документи и чип, но няма изисквания за частни собственици. „Ако направи условия, в които животното се чувства добре, няма изисквания за минимална водна и сухоземна част, като е например за зоопарковете, обясни той.

И уточни, че в зоопарк или зоокът крокодилите трябва да разполагат с 12 кв.м сухоземна и 20 кв.м водна част, в която водата да е достатъчна, за да се потопи.

Според него наличието на много хора представлява стрес за животното. „То може да реагира агресивно, важно е, докато се сканира чипът, да няма много хора“, предупреди Луканов.

Стопанинът на Кроко е отсякъл 8 дървета, за които ще плати по 500 лева за всяко. Освен това, дупката е изкопана на територията на обществен имот и има няколко незаконно поставени контейнери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *