От руските специални служби получихме предупреждение, че в Сърбия се подготвят безредици и опит за държавен преврат. Това обяви сръбският президент Александър Вучич, предаде БГНЕС от Белград.

Новината, че „властите в Белград са били информирани от спецслужбите на Русия, че в страната се готвят масови протести, опит за държавен преврат и ликвидирането на Вучич и други висши държавни служители“ беше разпространена днес от редица сръбски издания.

„Днес получихме официални сведения от Руската федерация, които пристигнаха чрез официални канали. Да, вярно е. Получихме тези данни. С тях се занимава контраразузнаването (БИА). Хората в правителството и на всички останали места изпълняват своите задължения“, каза още Вучич. Той призова „гражданите да запазят спокойствие“.

„Онези, които сънуват разни неща, няма да успеят, защото Сърбия неуморно върви напред…Никой не може да спре Сърбия. Няма да я спрат и никой никога няма да може да я спре. Това е моето послание до всички. Хората не трябва да се безпокоят. Утре спокойно може да гледат у дома мача на нашите баскетболисти на Олимпиадата“, заяви сръбският президент Александър Вучич. Преди ден той критикува съдийството в Париж, след като Сърбия загуби полуфинала от САЩ с 91:95 точки.

Междувременно в петък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че се прави „опит за дестабилизация на Сърбия“.

От началото на август екоорганизации, които от години се борят срещу добива на литий в страната и замърсяването на околната среда, проведоха протести в над 10 сръбски града. За тази вечер в събота е организирана голяма демонстрация в столицата Белград срещу откриването на литиеви мини.

„Това е протест в полза на всички граждани. Политици и партийни активисти са добре дошли, но без партийна символика. Молим протестиращите да дойдат с банери, екологични послания и без знамена на други държави. Време е да се научим да изпращаме послание, че народът на Сърбия е единен и всеки носи своя дял от отговорността. Екологичните организации, които организират протестите, се въздържат да изтъкват собствени знаци и лога, за да не се тълкува протестът като самореклама“, написаха от „Еко страж“ в социалната мрежа „Х“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *