Според анализатора съставът на служебното правителство е критично важен за страната

 

Делян Пеевски е пътник! Това написа в свой коментар в социалната мрежа Facebook анализаторът Илиян Василев. Според него съставът на служебното правителство ще бъде критично важен за бъдещето на страната. На изборите ГЕРБ ще загуби гласове, а според Василев ПП-ДБ имат шанс да станат първа политическа сила. И още:

„Съставът на служебното правителство ще бъде критично важен не само за Пеевски, който ако не успее да пусне машината си за избори и да спечели повече гласове от „ДПС-Доган“ е пътник, но и за демокрацията у нас като цяло.

Целият преход е под влиянието на ДПС – тя е замислена като балансьор и лост за управление на процесите, с не особено гениалното, но за това ефектно прозрение, че няма нужда до излъчва премиери и президенти, достатъчно е държи гласовете, които да не позволяват да се кривне от предначертания от Луканов път и разбира се да разпределят баницата. Соча Луканов, защото той е най-значимия автор на тази конструкция, която накрая уби и него.

Не е само МВР шефът, който е важен и честно Калин Стоянов е заменим. Но не е само той – шефът на информационно обслужване и на електронното управление също са важни. Важни са и шефовете на административните съдилища. Не случайно шефът на ВАС Чолаков се намеси лично в блокирането на Андрей Гюров. Просто не можеха да си позволят Радев, дори хипотетично, да има опцията Гюров.

Но при всички случаи Пеевски е пътник и това вероятно ще се усети още в избора на правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Той е токсичен и дори да има 23 депутати в следващия Парламент, хайде да са 30 това нищо не решава за него, ако не може да командва Борисов и ГЕРБ. А виждате как Борисов се опитва да се измъкне от сглобката си с Пеевски. По обективни причини ББ е уморен, изтощен, липсва му изобщо мотивация да се занимава с партийна работа. Познавам го добре, за него е важно да бъде премиер, да се среща с други премиери, да е Главен в медии и извън. Популярността храни егото му. Сега няма никакъв шанс да стане премиер, а тази работа в Парламента е изнурителна, скучна. За това е оставил всички в Парламентарната група да правят какво си искат, не пуска инструкции.

Трябва да определи своя наследник – но не го прави, защото точно както Пеевски не може без партия, така и Борисов не може без ГЕРБ. И тук стигаме до неговия Рубикон – докато е с Пеевски – няма да могат да направят никакво правителство. Докато е с токсичния Пеевски ГЕРБ не може да произведе правителство и с друга партия или коалиция. И така стигаме до задъдената улица – Борисов просто няма полезен ход – докато е с Пеевски и бъдещето на цялата му партия е обречено на тази лична негова зависимост.

На следващите избори ГЕРБ ще получат още по-малко гласове – елементарно защо – защото Пеевски ще се бори за политическия си живот и ще кешира влиянието си в ГЕРБ през собствено представителство /той ще си вземе гласовете от ГЕРБ/ и второ, защото ББ се дискредитира като можене да превърне тези гласове и „изборни победи“ /звучи като виц, но е така/ в управление. Ако сте гласували за ГЕРБ и в поредица от парламенти те са доказали, че не могат да управляват, защо да гласувате за тях? Празен ход за клиентелата.

За това и Борисов, и Пеевски имат остра нужда от компрометиран машинен вот и МВР да гарантира, че само те могат да купуват и контролират вот. Пари имат – контрабандата работи, но нямат вятър в платната.

ППДБ имат всяка възможност да станат първа сила и да се възползват от ситуацията – ако направят фокусирана и мобилизираща кампания, но най-вече ако отворят процеса на издигане на кандидати за изборите, защото съотношението членска маса избиратели при тях е 1 към 30, при ГЕРБ е 1 към 5, при БСП е едно към 3, а при ДПС също едно към 5.

Тоест, решенията на ръководствата на партиите могат да са достатъчни за партийните членове, но без приобщаване на всички избиратели процесите на определяне на кандидати и послания, трудно ще стане да убедят тези 30 или 40 избиратели на един член. Те не са вързани с никакви връзки на зависимости, няма какво да им предложат, освен принципи и ценности, за които обаче се иска доверие. Особено след Н-на брой избори, в които лицата и посланията са едни и същи. Изобщо ППДБ имат шанс да бъдат първи и да водят хорото, но им трябва да привлекат и мобилизират огромната си периферия. Ако виждаме едни и същи лица трудно ще се получи. По-добре е да пускат в екрана лица, които теглят подкрепа.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *