Аз, Делян Пеевски, няма да им позволя да разбият службите и правосъдна система“. Днес за пореден път виждаме какво означава това изказване на Пеевски от преди три месеца – съборена конституционна реформа, за да продължи използването на службите и прокуратурата за разчистване на сметки на олигархията. Кой продължава да казва на прокуратурата кога да действа и кога да мълчи?

Къде беше прокуратурата през 2019 г., когато „Да, България!“ поиска незабавно отстраняване на Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие (ББР), поради превръщането ѝ в придатък на олигархичната хранителна верига. Конкретен аргумент за това искане беше финансирането от ББР със 150 млн. лева на новосъздадена фирма без история, контролирана от Румен Гайтански – Вълка. 5 години по-късно тези пари на данъкоплатеца ги няма.

Цели 5 години по-късно прокуратурата прави обиски, а по информация на БНТ Вълка и Мавродиев вече са напуснали България.

Още през 2017 г. призовахме правителството да оттегли кандидатурата на Стоян Мавродиев, а управителният съвет на БНБ да не я одобри. Призовахме и банката наистина да работи за българските предприемачи, като отпуска кредити до 1 млн. лева и стриктно да спазва забраната за финансиране на политици и близки до тях.

Вместо това фирмите на Пеевски и на Вълка получаваха три-четири пъти по-ниски лихви и по-изгодни условия отколкото нормалните кредитополучатели на банката. Например „Техномаркет“ и „Булгартабак“, тогава под контрола на Пеевски, получиха общо 250 млн. лв., вместо да бъдат инвестирани в иновативни малки и средни експортно ориентирани бизнеси. Вместо парите на българския данъкоплатец да бъдат инвестирани в бъдещето на българския просперитет, те финансираха бъдещето на Пеевски. Примерите за използването на ресурса на държавната кредитна институция за облагоделетлстване на олигархични интереси бяха много, сред които и заеми на фирма, свързана с Георги Гергов, която получи 125 млн. лв.

Но цялата прокуратура беше поставена “на трупчета” години наред. Трупчетата рано или късно падат, но отново не в търсене на справедливост, а по команда, за да бъдат разчистени сметки между довчерашни ортаци.

Заради този и много други подобни казуси нашата битка за справедливост и равенство пред закона е сред основните ни каузи. Затова се борим правосъдната система и в регулаторите да работят независими и почтени професионалисти, а не маши на политическо и олигархично задкулисие.

Затова и не се състоя ротацията в управлението – защото Делян Пеевски не можеше да допусне да няма контрол върху тези органи. Затова и конституционната реформа беше съборена в Конституционния съд. Трябва най-сетне за всички да е ясно, че дълбоката държава действа именно през завладяването на органите, които трябва да прилагат закона равно за всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *