Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев също е напуснал страната

Румен Гайтански-Вълка е напуснал България скорострелно преди седмица, съобщи БНТ. Това се е случило в разгара на скандалите около разследването за потъналите 148 милиона лева, отпуснати от държавната ББР на неговата фирма „Роудуей Кънстракшън“. Парите бяха отписани като несъбираеми, а фирмата на Вълка – продадена за скромните 3,6 млн. лв. По случая има разследване на Комисията за противодействие на корупцията под надзора на прокуратурата.

Същото се отнася и за бившия директор на ББР Стоян Мавродиев, за когото също се предполага, че е в Гърция.

Кредитът е даден през 2019 година с подписа на бившия шеф на банката Стоян Мавродиев, който е основната мишена на разследването. Той и Гайтански ще бъдат разпитвани по скандалния случай. Показания се предвижда да дадат и много други. Обяснения в прокуратурата вече даде депутатката от „Продължаваме промяната“ Лена Бориславова, която обслужваше юридически банката през 2021 година. На този етап Гайтански не е разпитан, защото е в чужбина и официално се води на почивка. Очаква се скоро да го призоват, за да се тръгне по следите на изгубените 148 милиона необслужван кредит.

Босът на боклука, който с помощта на Доган стана един от най-богатите бизнесмени, няма да се прибере и ще потъне в неизвестност поне до изборите, когато ще стане ясно дали покровителят му ще е в изгодна позиция отново да диктува правилата в държавата. Според представителите на разследващите органи Румен Гайтански може и да получи обвинение като помагач за длъжностно престъпление. По същия начин в началото на 2020 година Васил Божков отпътува с частния си самолет към Дубай часове преди да бъде арестуван у нас. Официалната му версия гласеше, че полетът бил плануван преди месеци по същия начин, както и почивката на Гайтански сега.

Румен Вълка върти един от обръчите около Доган и историята с кредита на ББР ясно го показва. Миналата седмица банката се принуди да продаде фирмата, която обезпечи кредита на „Роудуей Кънстракшън“ към ББР, и скандалът се развихри. Оказа се, че голяма част от тях са отишли за погасяване на кредит на ТЕЦ „Варна“ на Доган към банката на приятеля му Фуат Гювен. Държавната банка тогава отпуска 148,5 милиона лева на „Роудей Кънстракшън“. Обезпечението по кредита е договор на „Пътстройинженеринг“ АД за доставка на инертни материали към голям строител. Акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД. И трите фирми са на Вълка. Само седмица след като усвоява крупната сума, договорът за обезпечението е прекратен.

Парите обаче отиват по предназначение. Една трета от тях „Биомайнинг“ на Гайтански отпуска на друга негова фирма – „Кристална вода“. Същата фирма е обезпечила кредит на ТЕЦ „Варна“ на Доган към „Търговска банка Д“ на Фуат Гювен. „Кристална вода“ превежда на банката на Гювен 30 милиона, които реално са пари от кредита към ББР. Това означава, че Доган е купил втория по големина ТЕЦ у нас с държавни пари, които вече са отписани като необслужен и несъбираем кредит. Освен наглата далавера Комисията за противодействие на корупцията разследва и как „Пътстройинженеринг“ е продадена за толкова малко пари от настоящото ръководство на ББР. Купувачите са двама братя от Кърджали, които имат реален бизнес със строителство и са сочени за приближени до бившия кмет на града Хасан Азис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *