Банкерът обяви, че Пеевски е взел 500 милиона лева от КТБ

 

Сценарият за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е задействан, след като съпругата на Петьо Еврото – Любена, е предала флашки с компрометираща информация за групата на „Осемте джуджета“ и Иван Гешев на американските служби. Това каза бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който даде показания чрез конферентна връзка пред временната парламентарна комисия за разкриване на дейността на Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Еврото.

Депутатите решиха да изпратят в прокуратурата показанията на Василев за Делян Пеевски и Петьо Еврото, дадени пред комисията.

Въпросът за ролята на Любена Павлова при отстраняването на Гешев беше директно зададен от депутата от „Възраждане“ Петър Петров. Той попита Цветан Василев дали знае за проведена среща между тогавашната съпруга на Петьо Еврото и покойния вече Красимир Каменов – Къро с служители на американските служби в Женева.

Цветан Василев отговори, че знае за такава среща, на която Любена Петрова е предала флашки с компрометираща информация на американски служби. Част от информацията е касаела подготовката и удара срещу Корпоративна търговска банка (КТБ).

Download video

Цветан Василев става първият, който официално потвърждава за срещата пред официална институция.

Бившият банкер обясни, че информацията, предадена от Любена Павлова, е предизвикала две писма на американски конгресмени до службата на американското финансово министерство OFAC с настояване за налагане на санкции по „Магнитски“ срещу Иван Гешев.

Цветан Василев заяви, че първото писмо е изпратено от конгресмена от Тексас Пит Сешънс, а второто е от Уорън Дейвидсън, за което Mediapool вече съобщи.

В отговор на въпрос от БСП за конкретните причините за отстраняването на Иван Гeшев от прокуратурата, Цветан Василев каза, че причината са именно флашките на Любена Павлова.

„Спретнат бе сценарий за отстраняването му. (защото беше станал неудобен) Атентатът срещу Иван Гешев беше апотеозът на сценарий, спретнат от онези, които го инсталираха и после бяха решили да го махнат“, каза Цветан Василев.

В отговор на въпрос кои хора инсталираха Иван Гешев, Цветан Василев отговори: „Онези, които контролират ВСС – Делян Пеевски и Бойко Борисов“.

Бившият собственик на КТБ обясни, че Петьо Еврото е изпълнявал задачите на Делян Пеевски, включително, че стои зад режисирането на удара срещу банката през 2014 година.

„Еврото е главният технически реализатор на удара срещу банката и повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев“, каза Цветан Василев. По онова време Петьо Еврото беше шеф на столичното следствие.

„Петьо Еврото винаги е добавял много стойност в грубо поставените задачи от Пеевски“, каза Цветан Василев, който е съден задочно за източването на 2 милиарда лева от КТБ.

Представител на ДПС – Пеевски по време на изслушването бе Хамид Хамид, който на няколко пъти прибягваше до обиди към Василев и присъстващи в залата депутати.

Той първо извика на Цветан Василев: „Моля не се обаждайте, аферист такъв“. След това обясни, че с източените от КТБ пари се финансират „руски партии като „Възраждане“ и ПП-ДБ.

След забележката на председателя на комисията „Нотариуса“ Надежда Йорданова (ПП-ДБ), че грубо нарушава добрия тон, Хамид : „Извинявам се на вас, руска матрьошка.

Хамид обвини ПП-ДБ, че прави услуга на престъпници и руската мафия с организираното изслушване на Цветан Василев. Надежда Йорданов му отговори, че фантазиите на Хамид летят този следобед.

Пеевски взе 500 000 000 лв от КТБ

Депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова попита Цветан Василев кой стои зад инициалите Д.П. 1 в документите по делото „КТБ“. Главният прокурор Иван Гешев, който се издигна, след като водещ прокурор по мегаделото и не успя да разчете инициалите Д.П., винаги е отричал връзка на Пеевски с източването на банката.

Цветан Василев твърди точно обратно, но българската прокуратура и досега отказва да го разпита чрез конферентна връзка. „Има 500 милиона лева задължения към банката, свързани с Пеевски“, каза той.

„До средата на 2013 година КТБ кредитираше активно проектите на семейството Пеевски/Кръстева, включително някои съвместни наши проекти. Недиректно кредитирани (през фирми) от банката проекти бяха заведени в една ежедневна справка, за да съм в състояние да следя потоците и размера на дълговете, за които да отговаря семейството и в частност на фирмите на Пеевски“, коментира Василев пред депутатите.

Той заяви, че голяма част от кредитите на Пеевски към банката са били за финансирането неговите медии, които са били губещи.

„До средата на 2013 аз разбрах, че той няма намерение да си връща кредитите. Започнаха разговори за изчистване на отношенията до началото на 2014 година, когато той вече е подготвял институционалния удар срещу мен“, обясни Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *