Президентът Румен Радев отхвърли проектокабинета на Горица Кожарева. Причината е в това, че по време на срещата при държавния глава, тя настояваше Калин Стоянов да остане на поста като вътрешен министър.

Радев заяви, че служебният кабинет не може да изпълни задачата си да организира честни избори именно заради това, че Калин Стоянов ще продължи да бъде вътрешен министър. Президентът даде на Кожарева време до 15:00 ч. да представи нови имена. „В противен случай няма да подпиша указа. За вас Калин Стоянов е по-важен от спокойствието“, заяви Радев. Кожарева обаче троснато заяви, че след редица проведени срещи, е стигнала до извода, че Стоянов трябва да остане на поста.

След като стана ясно, че Кожарева няма да отстъпи от Калин Стоянов, президентът обяви, че утре отпада предвиденото заседание в парламента, на което новият кабинет трябваше да положи клетва. А изборите остават за след 20 октомври.

Какво се случи досега?

Грънчарова води интензивни срещи през изминалите дни, но предпочете да запази мълчание пред медиите. Счита се, че тя е одобрила поне трима министри от досегашното служебно правителство на Димитър Главчев – на финансите (Людмила Петкова), на правосъдието (Мария Павлова) и на образованието и науката (Галин Цоков).

Очакванията са също на постовете си да останат земеделският министър Георги Тахов, енергийният Владимир Малинов, както и този на икономиката Петко Николов. Съгласие да останат са дали още военният министър Атанас Запрянов, транспортният Георги Гвоздейков, Найден Тодоров (на културата) и Галя Кондева (на здравеопазването).

Ако Горица Грънчарова-Кожарева върне папката с изпълнен мандат, то държавният глава трябва да издаде указ за назначаването на служебното правителство и да насрочи предсрочния парламентарен вот за 20 октомври. Това ще са седмите избори от 2021 г. насам, а Кожарева ще бъде начело на шестото служебно правителство за този период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *