„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са договорили с хора на Доган нов план за завземане на служебната власт преди изборите. За целта после щели да търсят подкрепата на ИТН, както и отцепници от БСП. Планът на втората парламентарна група е съгласуван с Румен Радев, а целта е да се намери удобен човек, който бързо да бъде избран за омбудсман, заместник-омбудсман или зам.-председател на Сметната палата.

Първите два поста са вакантни, а двамата заместници на Главчев, сред които и Горица Кожарева, са с изтекли мандати. Така Кирил Петков и компания ще оставят непокорната Кожарева без работа, защото не се съобрази с призивите им да не включва вътрешния министър Калин Стоянов в поредния служебен кабинет. Политическата и конституционна криза се заформи след промените в основния закон за орязването на правомощията на президента да съставя служебно правителство. Те бяха приети по предложение на ПП-ДБ и минаха с гласовете на ГЕРБ и ДПС в 49-ото народно събрание.

ПП-ДБ и ДПС-Доган ще подкрепят за омбудсман бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Името на скандалния бивш вътрешен министър, свързван с пиянски изцепки и незаконния арест на експремиера Бойко Борисов, влезе в обращение и сред парламентарните групи. Рашков отговарял на изискванията – юрист, не е член на партия и има богат административен опит. Това го прави автоматично фаворит на Радев за поста на служебен премиер, който със сигурност няма да избере Калин Стоянов за вътрешен министър. Рашков влезе в изпълнителната, а после и в законодателната власт точно от президентството, където беше съветник по правни въпроси на Радев.

Някои смятат, че ходът с името на Рашков е за нажежаване на страстите, за да мине друга, по-консенсусна кандидатура, с която ще се съгласят дори и част от депутатите на ГЕРБ. Очаква се всички партии да предложат хора за свободните постове. В ПП-ДБ са в еуфория от съглашателството, което постигат по много въпроси с хората на Ахмед Доган. Тон за работа с тях даде лично лидерът в оставка на „Да, България“ Христо Иванов, който се отказа от мястото си в парламента заради провала на конституционните му реформи.

Очаква се подкрепа и от „Възраждане“. През последните месеци ПП-ДБ и патриотите играха отборно по някои казуси, но ще е любопитно как Костадин Костадинов би оправдал участието си в блок с Ахмед Доган, след като самият той е казвал, че за него няма добро ДПС. Засега не се знае какво ще е поведението на хората от разпадналата се парламентарна група на „Величие“. Ръководството на БСП вече заяви, че няма да участва в тези разговори. Сложни процеси текат в столетницата. От една страна, няколко червени депутати, гравитиращи около бившия си лидер Корнелия Нинова, сред които Калоян Методиев, Георги Свиленски и Иван Ченчев, са смятали да подкрепят коалицията „анти-Горица“, но когато са разбрали, че въпросната завера върви с благословията на Румен Радев, са преосмислили решението си. Изборът на нов омбудсман, на негов заместник, както и заместници на Сметната палата, сред които може да се търси нов премиер, може да стане най-рано през септември, ако преди това парламентът не се събере за извънредни заседания или не прекрати ваканцията си. Дотогава ще се търсят кандидати, които са равно отдалечени от всички партии, но с правилните според ПП-ДБ виждания за новия служебен кабинет, който да подготви предсрочните парламентарни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *