Кирчо Руския е започнал бизнес с продажба на дрога в Гърция и това е една от причините за престоя му в южната ни съседка. Това твърдят пред „Филтър“ източници от столичния ъндърграунд, които са изненадани от каубойския екшън, който крими героят е спретнал на Халкидики.

В петък вечерта столичният наркобос предизвика меле със стрелба в заведение на първия ръкав на полуостров Халкидики.

Кирил Киров-Руския бил там с приятеля си Любомир Крумов-Гъзара, който е сред най-оборотните обирджии на инкасо автомобили, но винаги се измъква от правосъдието. С тях били и техни приятели, както и съпругите им. Заради закъсняла с час поръчка Кирчо Руския търси сметка на съсобственика на заведението Иво Белгиеца, който също е българин. В мелето се включват охраната на заведението и охранителите на родните ъндърграунд босове. Стреля се с пистолети, вадят се ножове, а клиентите бягат панически заради престрелката, показват кадри на случайни очевидци, разпространени в гръцките медии.

Кирил Киров – Кирчо Руския, е един от знаковите бандити в България, които винаги се измъкват от правосъдието. Той е член на двете най-големи наркобанди, разбивани у нас. Любо Гъзара е ученик на легендарния обирджия Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян пред дома си през 2008 година. Гъзара и Руския са момчета от кв. „Люлин“, които се издигат в престъпната йерархия, а от няколко години насам действат и на чужди територии, и най-вече в Гърция.

Халкидики в Гърция е пълен с българи, сърби и македонци в последните 10 години. Там къщи, заведения и хотели имат много от богатите столичани. Клиентите също са от България, а хора като Кирчо Руския се възползват от това, твърдят негови приближени, с които вече е скъсал отношения. С приятеля си Любо Гъзара прекарвали по няколко месеца на Халкидики и действали по специалността си – Руския с дрогата, а Гъзара с автокражби и обири. Тандемът печелел добре и се прибирал у нас в края на октомври.

Основният герой в скандала, който разтресе Гърция обаче, е Кирил Киров – Кирчо Руския. 51-годишният разбойник стана известен през 2009 година, когато го обявиха за издирване като основен участник в Бандата на чуковете. Както повечето от големите босове в групировката, Руския не беше открит и го хванаха 3 години по-късно. Оказа се, че е живял в къща в Стара планина в пълна конспиративност. След това Руския беше освободен от ареста и замина за остров Бали. През 2016 година го арестуваха заедно с приятеля му Тома Келевски. Двамата източвали банкови карти на туристите и превзели престъпния бизнес на екзотичната дестинация. За разлика от България, Индонезия ги осъди на по 4 години затвор. Лежаха там две години и ги изпратиха със самолет в родината.

След това Кирчо Руския се призна за виновен по делото „Бандата на чуковете“. Типично за българското правосъдие той получи условна присъда. След като напуска затвора по присъдата в Индонезия, Кирил Киров-Руския се включи в най-голямата наркобанда, разбивана някога у нас – тази на Радмил Ранов – Радо Ланеца, и Веселин Христов – Весо Паяка. Руския е един от 42-мата, които са в основата на бригадата, тровила децата в половин България. Акцията беше през 2020 година, но бяха арестувани само дребните наркодилъри в организацията. Кирчо Руския и останалите босове отново се бяха покрили. След месеци тихомълком той се предаде, но отново не лежа в ареста.

В последните две години Кирчо Руския не е попадал в полезрението на полицията. Няма и забрана да напуска страната. Информацията, че е човек на Таки, не отговаря на истината. Поне от 10 години Руския гравитира около други фигури в ъндърграунда, а напоследък действал и като самостоятелен играч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *