В момента нещата в ДПС са толкова заплетени, че дори на самите избори няма да се разплетат, каза пред БНР председателят на Национално движение за права и свободи (НДПС) и бивш зам.-председател на ДПС Гюнер Тахир.

Ако гледаме сегашната цифра – получените гласове от последните парламентарни избори, които бяха 366 хил. гласа, мисля, че съотношението ще бъде 60 на 40 в полза на Доган. Освен ако Пеевски не реши отново да развърже кесията и да се разплаща – тогава може да бъде и 50:50″, посочи Тахир.

Той каза, че по отношение на разпределението на подкрепата по области формално е 50:50: „Тоест около 13-14 области са зад Делян Пеевски, толкова са и зад Доган, но това е само привидно, защото е много важно в коя посока са големите структури. Това са Кърджали, Разград, Търговище, Шумен, Хасково. Големият проблем на Доган са областите Търговище и Хасково, защото те са от онези региони, които дават голям процент от общия брой гласове за ДПС. В момента областните структури в тези две области са за Делян Пеевски. Там на Доган ще му трябват силни фигури, които да се изправят срещу сегашните областни председатели“.

Какви са сценариите за двата лагера и изборите

„До миналата седмица хората на Доган бяха абсолютно убедени, че те ще се регистрират от името на ДПС. Че Делян Пеевски не може да им вземе абревиатурата и името на партията. От миналата седмица обаче духа вятър в една друга посока. Изглежда, че те си дават сметка, че не могат да се преборят с Пеевски в съда и в момента са в търсене на алтернатива за явяване чрез друга партия“, каза Тахир.

Според него има и други две възможности – двата лагера в ДПС взаимно да си попречат да се явят от името на партията или пък и двата лагера да се опитата да се регистрират от името на ДПС и въпросът да мине през ЦИК и да стигне до ВАС.

Тахир смята, че времето работи в полза на Ахмед Доган: „В крайна сметка решението ще се вземе от ВАС. Едва ли ще открия Америка, ако кажа, че настоящият председател на ВАС е абсолютно зависим от Делян Пеевски. На него му изтича през ноември мандатът“.

Разпределението на силите в самата ДПС

Той подчерта, че по време на вчерашното заседание на Централното оперативно бюро, не е имало кворум, защото ДПС е единствената партия, в чийто устав има изискване за квалифицирано мнозинство за започване на заседанието. Според него от 24-членното ЦОБ на страната на Доган са 13 души, а на тази на Пеевски – 11.

„Излезе информация, че са 14 на 10, но тук според мен цифрата зависи от това дали е вярна информацията, че плевенският депутат Марио Рангелов, който е представител на ромската общност, отново се е върнал при Делян Пеевски. Това е въпросителната, но дали е 13 на 11 или е 14 на 10 заседанието не е легитимно заради това, че трябва да съберат 16+1. И както виждаме, в момента нито Делян Пеевски, нито Ахмед Доган могат да съберат такова мнозинство, за да има заседание“, каза той.

По думите му е било предварително ясно, че заседанието на ЦОБ няма да има кворум и ще е нелегитимно. „Не знам какво са очаквали хората, които направиха тази сбирка“, допълни Тахир.

Според него Централния съвет на партията, който се състои от 240 души, няма как да се събере преди изборите. А в момента дори Пеевски и Доган не знаят кои точно хора влизат в този партиен орган. „Те са написали, че всички на общини от ДПС по принцип са членове, както и всички членове на парламентарната група. Има два спорни въпроса. Дали в списъка на кметовете влизат и тези, които не са чисто партийни кметове, а са коалиционни кметове? Това няма обяснение и никой не е казал тези хора дали са членове или не. Освен това Пеевски казва, че депутатите около Джевдет Чакъров са изключени от парламентарната група на ДПС и следователно не са членове на Централния съвет“, обясни бившият член на ДПС.

„Засега Анкара не заема страна“

Тахир подчерта, че Делян Пеевски не го познават в Турция в средите на изселниците, а тези, които са чували за него – не са го чували с добро. В същото време обаче според него на има една малка част от изселниците им е писнало от Доган и искат той да бъде сменен, а в момента само Делян Пеевски може да го направи.

„Много зависи от това дали правителството в Анкара ще заеме страна. Засега не взема“, каза той. По думите му Анкара се опитвала безуспешно да се пребори с Доган чрез създаване на други партии у нас, а сега „може да остави тази работа на Пеевски“.

Пеевски и Доган ги делят 100 млн. лева

Той посочи, че Доган и Пеевски не са се разделили заради принципни различния или заради начин на водене на политика, а „просто ги делят едно 100 млн. лева“ и това „кой на кого ги е дал, кой на кого ги е обещал, кой на кого ги е завещал“.

„Делян Пеевски убедено говори за „моята партия“, „моята листа“, „аз ще предложа на Калин Стоянов да е водач“. Тоест, той недвусмислено приема, че си е платил на Ахмед Доган едни пари и партията ДПС е фирма, която той е придобил и не дължи никому никакви обяснения за това нещо“, добави Тахир.

За думите на Ахмед Доган, че „уникалният шанс на ДПС е освен да си подреди къщичката, да даде друга перспектива за развитието на България и най-после да започнем да диалогизираме политическото пространство“, той каза:

„Ахмед Доган няма как да си преподреди къщичката, защото при него управлението е едно и също от близо 35 години насам. Как да си подреди къщичката един почетен председател, който от началото на 2013 година е далеч от оперативните неща в партията. Нали видяхте, когато накараха Мустафа Карадайъ да си подаде оставката и то няколко месеца преди редовната Национална конференция Тоест някой явно бързаше. Според мен бързащият е бил Делян Пеевски, който час по-скоро искаше да овладее не само парламентарната група, но и партията ДПС и Доган буквално казано му я подари“, каза Гюнер Тахир.

Според него сега Доган се прави на „ощипана госпожица“ с призивите си за спасяване на партията. „Ами господин Доган, кой наложи Делян Пеевски начело на ДПС, кой го нарече феномен?“, попита Тахир.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *