Над 177 млн. лв. без ДДС са платени като аванс по три договора, свързани с проекта за разширение на газовото хранилище „Чирен“. Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката Владимир Малинов на парламентарен въпрос на Мартин Димитров (ПП-ДБ). Какви авансови плащания да направени във връзка с разширяването на Чирен, на кои фирми да преведени средствата и на какво основание, пита депутатът.

Близо 89 млн. лв. без ДДС са платени авансово по договор от 20 януари 2023 г. между „Булгартрансгаз“ (като възложител) и ДЗЗД „Тех Енерджи Експанжън“ за доставка на необходимите материали и оборудване за изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта.

ДЗЗД „Ю Джи Ес Дрилинг Чирен“ пък е получило 65 млн. лв. без ДДС аванс по договор от април 2023 г. за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строежа на разширението.

По договор от май 2023 г. между „Булгартрансгаз“ и ДЗЗД „Стройгазсистем“ пък са платени 24,3 млн. лв. Предметът на този договор е „Инвестиционно проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта.

И трите аванса са обезпечени с гаранция, издадена в полза на „Булгартрансгаз“ ЕАД, се казва в отговора на министъра. Миналата седмица ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура проведе акция в „Булгартрансгаз“ заради проекта „Чирен“, по който се ползва и еврофинансиране.

Малинов, който, преди да стане служебен министър, беше начело на „Булгартрансгаз“, обяви тогава, че е наредил всякакви дейности по проекта да бъдат спрени до приключване на разследването. Той посочи още, че не се притеснява от европрокуратурата. И намекна, че „някой“ се опитва да попречи на проекта и на енергийната диверсификация на България. „Сами може да се досетите кой“, отклони конкретния отговор министърът.

От европейската прокуратура казаха, се извършва претърсвания в „Булгартрансгаз“ и още четири дружества, разположени в три града в България. Това се случва в рамките на разследване на възможни измами при възлагането на обществени поръчки, свързани с финансиран от ЕС проект за разширяване на подземното газово хранилище.

Проектът е за 600 млн. лв. Като се очакваше да приключи през 2025 г. Той получава 78 млн. евро от Механизма за свързване на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *