Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев заслужават поздравления поне за споделената отговорност за това правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от кулоарите на парламента след клетвата на новия служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.

Според него тримата нови министри в състава на правителството – Иван Кондов – министър на външните работи, Атанас Илков – министър на вътрешните работи, и Красимира Стоянова – министър на транспорта, са предложени от държавния глава.

Борисов категорично отхвърли твърденията на съпредседателя на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков, че Илков е кадър на Борисов и Пеевски и заяви, че новият вътрешен министър е назначаван от Бойко Рашков.

На въпрос за конституционните промени бившият премиер призна, че някои от текстовете в основния закон е могло да се напишат и по-добре.

“Днешната Конституция е направена за високо интелигентни, системни и сериозни политически партии. Тези, които писахме и приехме тези промени, трябва сега да бъдем на висотата си и да защитаваме това, което сме приели. Трябваше и домовата книга да е по-голяма, но се занимавахме с други неща в сглобката”, сподели още Борисов пред медиите.

По отношение на посещението на Костадин Костадинов в Москва, Борисов беше категоричен, че вече няма никакъв шанс ГЕРБ да води каквито и да било разговори с “Възраждане” предвид геополитическите им различия.

В тази връзка лидерът на ГЕРБ заяви, че трябва да се мисли за бъдещите мнозинства, така че в следващото Народно събрание да може да се събере подкрепа за излъчването на редовно правителство.

Попитан, смята ли, че предстоят честни избори, Борисов заяви: “Преди седмица нямахме правителство. И президентът Радев направи така, че подписвайки указ да има честни избори. С това пое отговорността. Това е стъпка напред и партиите да почнат да мислят как да споделяме отговорност”.

Борисов даде и съвет на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски: “да се успокои и да не плаши така другите партии”. “Да започне да говори градивно, както го правеше една година. До обяд стоеше при мен, следобяд при ПП-ДБ, всичко си вървеше”, каза той и призова всички да се поуспокоят и да мислят този месец и половина какво ще правят след изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *