Почетният лидер на ДПС може да е водач на листа на предстоящите избори

 

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган заявява, че решението за изключването на съпредседателя на партията и санкциониран за значима корупция по глобалния закон „Магнитски“ от САЩ и Великобритания Делян Пеевски го е чакала цяла България. Това става ясно от разпространено видео от пресцентъра на Ахмед Доган.

Видеото е с изказването на Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС. Тогава беше взето решение не само за изключването на Пеевски от редиците на партията, но и на приближените му – Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански, Ертен Анисова.

„Беше крайно време това да се случи…Това решение се очакваше от цяла България. Дори вече чувам такива приказки – въпросът не е да спасите ДПС, а въпросът е да спасите България. Това се говори реално“, казва почетният председател на ДПС.

Той е убеден, че изключените от ДПС не са чели член 6 от Устава на ДПС.

„Член 6 е негативната страна на нашата история, негативният ни опит. Той е изстрадан опит, за това си има заложена философия, дори в някои отношения много толерантна – има временно изключване, евентуално да се даде възможност да се коригира. Но има и по-строга част, която е безкомпромисна. Ние се придържаме към по-строгата част, защото вече твърде много се прекали от момчето, там няма връщане за него назад, но и за нас няма връщане“, допълва Ахмед Доган.

По думите му само Централният съвет на ДПС е панацеята. „Само Централният съвет е гилотината в такива случаи, така да се каже“, посочва Доган.

„Това, което правим, ние сме на правилната страна…Нашето дело е право…и ние ще победим“ – с тези думи на Доган завършва разпространеното видео от срещата на ЦОБ.

Делян Пеевски обяви решението на Ахмед Доган от вторник като „противоуставно“ и се очаква да го оспори.

Доган може да е водач на листа за предстоящите избори

Междувременно депутатът Валентин Тончев, който остана в ДПС Доган, обяви, че Ахмед Доган се връща в активната политика и може отново да е водач на листа на партията на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври.

„Господин Доган се връща с пълни сили в оперативната политика на България. Всички се надяваме, че той ще бъде част от листите на предстоящите избори“, каза Валентин Тончев пред Нова телевизия. Той не уточни коя листа може да води, защото по думите му тепърва ще се правят консултации и ще се обсъждат имената.

Попитан ако Делян Пеевски направи своя листа за вота, какъв ще е изходът, той отговори: „Пеевски е свободен да поеме своя политически път. Неговото време в ДПС е приключено. Ние няма да се съобразяваме с неговите щения, решения или налагането му на аватарите. ДПС е ясна разписана организация, която си има Устав, която си има почетен председател и ние ще наредим листите спрямо Устава, спрямо консултациите, които ще направим с всички области“.

Валентин Тончев коментира и изключването от ДПС на Делян Пеевски и приближените му. Според него в устава на партията в член 9 много ясно е разписано, че „доктор Доган е носител на непреходните ценности и стратегически цели пред ДПС“.

„А каква по-стратегическа цел за една партия от това дали определена група от хора да бъде изключена от ръководните функции, които заема. Разбира се, че г-н Доган е по-висшестоящ орган. И всички тези жълти медии и бухалки, които г-н Пеевски се опита да излее върху ДПС и Устава на партията през последните седмици показаха, че всъщност техните тези са напълно несъстоятелни. Г-н Доган неслучайно цитира член 6. Там са разписани причините поради които всеки един член на Движението може да бъде изключен. И с изненада установих, че изключените отговарят на всички условия“, коментира Валентин Тончев.

Той обясни, че „този устав на ДПС е валиден отпреди 10 години“, когато партията е изживяла подобна криза с тогавашния председател.

„Нещата са много ясно поставени. Проблемът тук не е в това, че тези хора са изключени. Реално те са освободени от ДПС още на 10 юли с призива на господин Доган и той много ясно го казва в своето послание. Проблемът е друг. А именно, че тези хора и до ден днешен продължават да не спазват Устава на ДПС“, каза Валентин Тончев.

На въпрос защо, ако изключването от ДПС е толкова лесно и може да бъде направено по волята ан почетния председател, това не беше направено преди седмица, когато имаше събиране на ЦОБ, Тончев посочи, че „преди седмица не е имало заседание на Централното оперативно бюро на партията“.

„Това беше поредната дезинформация. Това беше регулярна среща, която провеждаме с доктор Ахмед Доган от вече 40 дни. Изобщо не е ставало въпрос за това нещо. За 40 дни доктор Доган извади нравствените и морални качества на тези хора, които вече са освободени от ДПС. Той им даде възможност да изчистят името си, като сами подадат оставки. Цяла България ги видя колко морал имат в душите си“, заяви Тончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *