Двете враждуващи фракции на ДПС се подготвят да се явят поотделно на изборите, насрочени на 27 октомври. Те са започнали да събират задължителните за регистрирането им в ЦИК подписи.

Според Изборния кодекс партиите и коалициите трябва да съберат поне 2500 подписа в своя подкрепа, за да участват в изборите.

Във Фейсбук групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“ са разпространени снимки на бланки за събиране на подписи, за които се твърди, че са на ДПС-Доган и на хората на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски. Според една от публикациите ДПС-Доган ще се яви в коалиция с името „Демокрация, права и свободи“. Междувременно БНР съобщи, че доганистите са подали в Патентното ведомство искане за регистрация на марка, свързана с името на ДПС. Този път са поискали да регистрират като марка „ДПС – Права и свободи“. Не е изключено идеята да е това да е съкращението на коалицията около Доган.

Според друга фейсбук публикация Пеевски и приближените му ще се опитат да участват на изборите в коалиция с името „Движение за права и свободи – Ново начало“.

От лагера на Пеевски не потвърждават, че това е името, но то изглежда логично.

От началото на конфликта между Пеевски и Доган, санкционираният по „Магнитски“ говори за „ново начало“, което в прессъобщенията е написано и с главна буква. Освен това една от групите в негова подкрепа се казва „Ново начало с Делян Пеевски“, а в друга е публикувана снимки на активисти, които са облечени с брандирани тениски с очевадна правописна грешка.

Официално и хората на Доган, и тези на Пеевски, засега мълчат и не потвърждават с какви имена планират да участват в изборите. Тази тактика е разбираема, защото двата противникови лагера непрекъснато се дебнат и всеки прави опити да препъне другия.

От седмици неофициално се говори, че не е изключено изборите на 27 октомври да са първите от съществуването на ДПС, в които то не участва – или поне не в досегашната си правно-организационна форма.

Очевидно целта на двата лагера е да се явят с коалиции, чиито наименования и абревиатури да са сходни на партията -майка.

Причината е, че макар Доган и Централното оперативно бюро да изключиха Пеевски и приближените му от ДПС, той документално продължава да е съпредседател на партията според Регистъра на политическите партии. Право да представляват партията имат и той, и другият съпредседател Джевдет Чакъров, който остана верен на Доган. Така, ако партията участва в изборите и въпросът не бъде решен, то ще може единият да внася една листа, другият да я изтегля и да внася своя.

Партиите и коалициите ще могат да се регистрират в ЦИК за участие в изборите от 2 до 11 септември. Регистрациите на листите с кандидат-депутати пък е до 24 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *