Дълга и тясна стая с размер около 30 квадратни метра е най-ценното помещение в сараите на Доган на „Бeловодски път“ в Бояна, които той неотдавна напусна. Заради него поддръжниците на Сокола окупираха сградата, в която от десетилетия достъп имат само най-приближените на почетния председател на ДПС. Ценните вещи в тайнствения трезор бяха ябълката на раздора между двете фракции в ДПС, след като собственикът на имота, както и на летния сарай в „Росенец“ Данаил Папазов поиска Сокола да ги освободи.

Хората на Доган обявиха това за самоуправство, твърдейки, че има договор за ползване. Според тях почетният председател обитавал сараите отдавна и те трябва да се смятат за негов дом. Папазов, който е бивш министър на транспорта от ДПС в кабинета на Пламен Орешарски, обяви, че ще съдейства и ще върне по списък партийна документация, ако такъв списък бъде предоставен и такава документация съществува.

Дългогодишни членове на ДПС твърдят, че битката е била най-вече заради мистериозната стая, в която се съхранявало богатството на Сокола, както и записи и документи, които могат да осветлят ключови моменти от развитието на прехода.
Какво представлява помещението? Тези, които са влизали в него, го описват като дълга и тясна стая, в която всеки квадратен сантиметър е отрупан с всевъзможни предмети, голяма част от които са били подарявани на почетния председател. Помещението е звукоизолирано. Едната от стените е изцяло от камък, а най-интересното е, че в помещението има фонтан. От него обаче не шурти вода, а елементите му също се използват за поставянето на ценни вещи. В единия край на стаята е разположено бюро и стол, където Доган сядал в редките случаи, когато водел разговори с важни гости. Това, което не се вижда с просто око, били сейфове, в които се твърди, че Сокола държал най-ценното – пари, злато, както и камара от записи. Ахмед Доган повече от десетилетия не присъства на ръководните заседания на партията, но те били документирани със записи, които са складирани в стаята.

Бившият началник на политическия кабинет на Доган е открит прострелян на 17 октомври 2008 г. в Сарая в Бояна. Започналото разследване по случая е прекратено окончателно през декември 2011 г. със заключението, че Емин се е самоубил и няма данни да е бил принуден да го направи.

Смъртта на Емин е свързвана от политически опоненти на ДПС с разработката „Лиани“ за разследване на незаконно финансиране на партията. Според бившия министър-председател Иван Костов уволненият заместник-директор на ДАНС Иван Драшков е прикривал делото, а смъртта на Емин е „следствие от отслабването на чадъра, който покрива ДПС в ДАНС“.

Очевидно е, че Доган не е допускал, че Данаил Папазов ще задейства така бързо процедурата по освобождаването на сараите и не е успял да премести ценните си вещи и архив на достъпно само за него място. Засега от неговото ДПС все още не е предоставен списък за партийна документация, която трябва да му бъде върната. Не е ясно и дали вещите и документите от трезора са се озовали в ръцете на охранителите от фирмата, наета от Данаил Папазов да съдейства за освобождаването на Боянския сарай от Доган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *