Върховният касационен съд заличи Корнелия Нинова като председател и представляващ БСП, съобщиха от съда.

С днешното решение тричленен състав на ВКС оставя в сила решението на Софийския градски съд (СГС), с което е постановено вписване в Регистъра на политическите партии на „Българска социалистическа партия“ на нови обстоятелства, а именно заличаване на Корнелия Нинова като председател и вписване на Атанас Зафиров като временен председател.

Решението не подлежи на обжалване.

По-рано днес изключените от БСП Георги Свиленски и Иван Ченчев изпревариха решението на съда кой има право да регистрира БСП в ЦИК и подадоха документите на партията за участие във вота.

Те бяха упълномощени от Корнелия Нинова да я представляват пред Централната избирателна комисия (ЦИК), като заради отказа ѝ да издаде такова пълномощно на Атанас Зафиров тя бе изключена от партията заедно с Ченчев, Свиленски и Крум Дончев. Именно Крум Дончев обжалва решението за отстраняването на Нинова пред съда.

Срокът за регистрация в ЦИК изтича на 11 септември. Очаква се Зафиров да регистрира БСП в коалиция – „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“. След решението на ВКС днес се очаква ЦИК да откаже регистрация на БСП с документите, подадени от Ченчев и Свиленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *