Битката за БСП се реши на 9 септември. На култовата за социалистите дата ВКС постанови, че партията се представлява от изпълняващия функциите председател Атанас Зафиров. Факт, който лидерката в оставка Корнелия Нинова оспорваше. ВКС обаче я заличи като председател, както и правомощията ѝ да представлява партията. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Докато историческото за Столетницата дело се гледаше в Съдебната палата, Георги Свиленски, Иван Ченчев и група приближени на Нинова регистрираха БСП в ЦИК. „След днешната дата 9 септември българските социалисти имат отново за кого да гласуват. Днес е понеделник, ново начало“, изцепи се Ченчев, който минава за един от любимите депутати на Кака.

Очаквано и.ф. лидер Атанас Зафиров поиска заличаване на тази регистрация и внесе документи за регистрацията на коалиция „БСП – Обединена левица“. Преди две седмици ЦИК също премахна Корнелия като представляващ коалицията „БСП за България“ и вписа на нейно място Атанас Зафиров.

Административният съд потвърди действията на на ЦИК. Именно това съдебно решение обжалваха Нинова и хората ѝ.

Драмите в червените редици обаче няма да секнат, пише в. „Галерия“, като се позовава на информация от „Позитано“ 20.

Нинова била бясна от загубата на делото, но няма как – решенията на ВКС не се коментират, а се изпълняват. Късно вечерта събрала част от верноподаниците си, всички били увесили носове, но тя показала боен дух. Ударила по масата, че групата „Аз подкрепям Корнелия Нинова“ има над 20 хил. последователи във Фейсбук. Кака най-вероятно ще се опита да участва на изборите, като се присламчи към някоя друга листа, защото вече няма време за партийно строителство. Левите вегетиращи формацийки в България са много и всяка дебне своя шанс.

„Говори се, че много от хората в актива, които останаха верни на Нинова, ще се преориентират към партията на Радостин Василев. Вероятно точно в ПП МЕЧ на Руди Гела ще бъде инсталиран и близкият до Корнелия Калоян Методиев“, споделя източник от БСП.

Партийката на Радостин Василев се води патриотична, но изповядва откровено левичарски и социални идеи. Той самият нямал нищо против да „открадне“ малко социалистически гласове, които ще му дойдат добре електорално.

Това ще задълбочи проблемите на Столетницата, която още преди разцеплението се спихна до 150 хил. гласа.

Временният лидер Атанас Зафиров засега държи щурвала на лъкатушещия червен кораб. БСП вече води политика на сближаване с Румен Радев. Заради конфликта с държавния глава много червени гласоподаватели просто отказаха да излязат до урните.

Самият Зафиров заяви, че в новия парламент социалистите ще работят за отпадането на промените в Конституцията, които орязаха правомощията на президента за съставяне на служебни кабинети.

„Това е протегната ръка към Радев. Конфликтът с него ни дърпаше надолу, много наши симпатизанти ни питаха защо се караме. В същото време е крачка към нормализацията, защото се видя, че промените, свързани със съставянето на служебен кабинет, не работят добре“, коментират социалисти.

Запознати не изключват и възможността като „жест“ към Радев на избираеми места в червените листи да се сложат негови хора, но това са непредвидими процеси, които тепърва ще е развиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *