Има заявления за оттегляне на ДПС от коалицията „ДПС – Ново начало“. То е подадено от другото ръководство на партията, представлявано от Джевдет Чакъров. Това съобщиха  зам.-председателите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева пред Нова телевизия и бТВ.

Срещу това предложение вече е подадено контразаявление от представители на другото крило в ДПС водено от Делян Пеевски, посочиха те. Днес предстои ЦИК да се произнесе по двете нови заявления.

„При наличието на двама представляващи с противоположни искания е възможно искането на Чакъров да бъде уважено“, допусна Цветозар Томов. Според него кризата, която е свързана с конфликта в ръководството на ДПС, е в ущърб на избирателите му.

„Всяка формация може да иска промяна в състава на коалицията, в която участва, но всичко зависи от коалиционното споразумение“, посочи Цветозар Томов.

„Вчера след съдебното решение постъпиха нови заявления за оттегляне на участието на партия ДПС от коалицията, която съдът ни задължи да регистрираме. Заявленията бяха внесени от Джевджет Чакъров и пълномощник на Делян Пеевски“, обясни Росица Матева.

„Докато пристигне при нас съдебното решение и се подготви проектът, беше внесено искане за излизане на тази партия от коалицията (ДПС – бел. ред.). Ние вчера взехме решение, регистрирахме коалицията („ДПС Ново начало“ – бел. ред.). Изпълнихме съдебно решение, както се изисква. Днес ще се произнасяме по тези заявления“, поясни Матева.

Решението на ВАС за „ДПС Ново начало“

Коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало“ е подала онлайн само един от девет нужни документа за регистрация, посочи заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

За това той не приема всички аргументи на Върховния административен съд (ВАС) коалицията да бъде регистрирана. „Ще видим какви ще са последиците от това решение. Може би трябва при регистрация да работим от 00.00 ч. Подадени по дистанционен път документи са валидни, стига да се е случило в упоменатия срок. В случая на коалицията на Пеевски е подаден само 1 от 9 документа, които трябва да придружават едно заявление. Другите бяха внесени на хартия по-късно“, обясни Цветозар Томов.

Според него технически невъзможно е всички документи да се подадат по електронен път. Пример за това са списъците.

„Има изисквания, които налагат хартиен носител. Кой се е регистрирал първи не бива никога да бъде решаващо при един вътрешнополитически конфликт. Нямаме коалиция, представлявана от Пеевски, други лица я представляват – упълномощени от него депутати от ДПС. Десет дни след последния срок за регистрация се допускат промени в наименованията на коалициите“, посочи Томов.

Росица Матева отбеляза, че единствено Делян Пеевски е подал заявление за участие в изборите по електронен път.

„От ДПС за регистрация подадоха по електронен път само заявление, разгледано е от ЦИК на 3 септември и е приобщено към преписката по регистрация, която е приета в регистъра на ЦИК по реда на решението, което е приела ЦИК за регистрация на партии и коалиции“, каза тя.

„Заявлението е входирано сутринта, когато е започнало работното време и деловодителят, който е отворил писмото по електронна поща, е сложил входящ номер. До този момент кой е първи и кой втори не е било важно при действието на този Изборен кодекс. Сега очевидно, предвид ситуацията с двамата представляващи тази партия – стана важно. Мотивът на ЦИК да откаже и на двете коалиции регистрация беше присъствието на една и съща партия в състава на тези две коалиции, което е недопустимо според Изборния кодекс, обясни още Матева.

Участието в СИК

Цветозар Томов коментира и кой може да влезе в състава на Секцонните избирателни комисии (СИК).

Според него ДПС има право на членове в СИК, като парламентарно представена партия. Така че ако регистрацията на коалицията „ДПС Ново начало“ остане, то хората на Пеевски ще имат свои членове в СИК.

Коалиция „Алианс за права и свободи“ няма как да има свои представители в СИК, защото сред двете формации, които я съставят, няма ДПС’, коментира заместник-председателят на ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *