Влиятелният член на Европейската комисия Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар на ЕС, подаде оставка. Като причина той посочи, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е оказвала натиск върху Франция, неговата родина, да предложи друг кандидат за комисията на негово място.

Бретон съобщи за това в писмо, публикувано тази сутрин, цитирано от БГНЕС, в което се казва, че е разбрал за това предполагаемо лобиране преди няколко дни, докато Фон дер Лайен е поставяла финалните щрихи на новия състав на ЕК.

Очакваше се французинът да получи ключов ресор в новия състав на комисията, говореше се и за поста заместник-председател.

„Преди няколко дни, в последния момент от преговорите за състава на бъдещата Комисия, Вие помолихте Франция да оттегли името ми – по лични причини, които в нито един случай не обсъдихте директно с мен – и предложихте като политически компромис уж по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия Колегиум. Сега ще Ви бъде предложен друг кандидат“, написа Бретон.

Французинът заяви, че за него е било чест да работи през последните пет години като комисар по въпросите на вътрешния пазар. „Въпреки това, в светлината на тези събития – още едно свидетелство за съмнително управление – стигнах до заключението, че не мога повече да изпълнявам задълженията си в Комисията. Ето защо подавам оставка от поста си на европейски комисар, която влиза в сила незабавно“, завършва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *